Top školky | Blog
Nechce vaše dítě spát? Co s tím?

Nechce vaše dítě spát? Co s tím?

11. 8. 2016 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku

Co pomáhá dětem usnout

Dejte včas vědět, že se blíží doba spánku. Například postavte dítěti na oči budík a stanovte čas, kdy se jde do postele. Je to velmi osvědčený postup a časem zjistíte, že si vaše dítě samo hlídá hodiny a uvědomuje si, že čas spánku se blíží.

Zařiďte pokoj dle vkusu dítěte. Zapojte ho do výzdoby, nechte ho vybrat hezké povlečení s obrázky, měkké polštářky, kupte měkoučkého a příjemného plyšáka na spaní.

Tma pomáhá. Tma uvolňuje v těle hormon spánku. Využijte toho ve svůj prospěch. Asi hodinu před spaním ztlumte v pokoji světlo či mírně stáhněte žaluzie. Na spaní poté ponechte svítit malé světlo a pusťte klidnou a příjemnou hudbu.

Zaveďte večerní rituál. Děti rituály milují. Vyvolávají v nich pocit jistoty a bezpečí a časem poznáte, že samy tento rituál budou vyžadovat a automaticky na něj přistoupí. Ten váš večerní by měl trvat zhruba 30-40 minut a soustřeďte se na jeden cíl – nasměrovat dítě do postele. Rituál by měl být jednoduchý, nekomplikovaný a patří k němu čistění zubů, voňavá koupel, čtení pohádky, zazpívání písničky, pusa na dobrou noc. Tento rituál by měl být vždy stejný, aby ho váš potomek předvídal a věděl, že po něm následuje spánek.

Vyhněte se strašidelným pohádkám. Dětská představivost a fantazie je v tomto věku velká, přímo obrovská, a děti ještě zcela nedokáží odlišit skutečnost a představy. Pro předškolní věk je typický strach z příšer za dveřmi, pod postelí, strach ze tmy. Vynechte proto ponuré příběhy, protože to je přesně to, co způsobuje problémy s usínáním a špatné sny.

Vyvarujte se usínání společně s dítětem. Pokud si k němu lehnete do postele, bude to určitě fungovat, ale spánkové návyky dítěte tím jenom zhoršíte. Bude velmi těžké od tohoto zvyku později ustoupit. Dítě má usínat samo a za nepřítomnosti rodičů. Nenechte se obměkčit fňukáním. Je možné, že váš potomek bude chtít jíst, pít, 3x po sobě jít na záchod a bude u toho tlačit slzičky. Tohle raději přejděte a nereagujte na tyto požadavky. Bez diskuze to ignorujte a nedávejte najevo nejistotu, jinak váš potomek velmi rychle zjistí, že s vámi může manipulovat a na to jsou děti naprosto geniální.

Zaveďte, pokud možno, stejný čas usínání i probouzení. Biologické hodiny mají velkou sílu. Pokud se budete držet pravidelnosti, i biologické hodiny vašeho dítěte se ustálí a časem budou fungovat bez problémů. Je to běh na dlouhou trať, chce to trpělivost, ale výsledek stojí za to.

Ovšem samozřejmou výjimkou je situace, když je dítě nemocné. Udělejte mu radost, ustupte, protože nemoc může problémy s usínáním zhoršit. Dítě potřebuje vaši podporu a pochopení. Poskytněte mu ji. I předškolní dítě dokáže velmi dobře odlišit, že v případě nemoci je to jiné a až bude zdravé, že se vše vrátí do zaběhnutých kolejí a samostatného usínání bez přítomnosti rodiče.

Přeji mnoho trpělivosti,
Lenka Kácová

Komentáře (1)

JaninaB | 27. 3. 2017

Tohle je asi věčný problém, ještě když se přidá strach ze tmy. Prý ale lákavé povlečení může leccos pomoct řešit... (http://blog.kuponovnik.cz/detske-povleceni-muze-detem-pomoci-bojovat-se-strachem-ze-tmy/). Tak snad na tom něco bude. Vyměním současné berušky za nějakého superhrdinu a uvidím...

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru