Top školky | Blog
Zlozvyky dětí

Zlozvyky dětí

11. 8. 2016 | Výchova Sdílet na Facebooku

Důvody zlozvyků?


U dětí je to způsob, jak uvolnit duševní napětí a je to zvláštní způsob relaxace. V případě dospělých někdo uvolňuje stres sportem, někdo jídlem, někdo alkoholem, někdo kouřením. U dětí tuto roli zastávají různé druhy tzv. zlozvyků. Ale i dospělí mají něco na způsob zlozvyků – bezduché čmárání po papíře, kousání rtu, když jste nervózní, natáčení pramínku vlasů, praskání kloubů.


U dětí většinou zlozvyky vymizí s nástupem puberty anebo se s nimi dospívající dítě uchýlí do soukromí. V tomto věku puberty na sebe nechce strhávat pozornost a lišit se od svých vrstevníků.


Řešení?
Nedávno jsem četla článek, kde dětská psycholožka doporučovala, a pro spoustu rodičů to bude možná překvapivé, tyto zlozvyky prostě neřešit, počkat až odezní a také – netrestat za ně.


Co tedy s tím?
1. Domluvte se s dítětem, že některé zlozvyky (dloubání v nose, okusování nehtů) není vhodné provádět na veřejnosti.
2. Dítě si provádění zlozvyku často neuvědomuje a provádí ho bezmyšlenkovitě. Pokud se to děje ve vaší přítomnosti, zlehka ho na to upozorněte a vyvarujte se trestu.
3. Není hned nutná návštěva psychologa, z malého problému se stane velký. Dítě si vsugeruje, že je jiné než ostatní a že jde opravdu o problém.
4. Zdravotní problémy mohou být příčinou zlozvyku, ale jen velmi vzácně. Třeba dítě, které dobře nevidí na tabuli, si napětí vyrovnává kousáním tužky či nehtů.


Osobní zkušenost
Bojuji již minimálně dva roky s tím, že si moje starší dcera (dnes 12 let) kouše nehty. Snažím se jí je vždy po týdnu ostříhat a zjišťuji, že nemám téměř co. Zkoušela jsem speciální laky na nehty, domluvy, vysvětlování, přiměřené tresty, hlídala jsem ji v mé přítomnosti, napomínala. Nepomohlo nic. V současnosti se stav mírně zlepšil, ostříhám sem tam i nějaký nehet, a tak situaci nehrotím, pouze jemně napomenu a snažím se vyvarovat trestů. Nerada straším nemocemi, posměchem dětí ze třídy, že se jí budou spolužáci smát. Stejně mi na to dcera odpověděla – „No, tak si je nalakuju a nebude to vidět.“ A bylo to, ano, to je dětská logika.


A ve svém okolí se setkávám s tím, že kousání nehtů je zlozvyk asi nejčastější. Domluvy nepomáhají a je pravda, u starších dětí mi maminky potvrdily, že zlozvyk časem vymizí. V to pevně doufám i já a proto i Vám přeji hodně trpělivosti a shovívavosti, hodně tolerance a pochopení, protože, kdo z nás dospělých, jako dítě, nějaký ten zlozvyk také neměl?

Přeji krásné jarní dny,


Lenka Kácová

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru