Top školky | Blog
Jak zatočit s horečkou

Jak zatočit s horečkou

11. 8. 2016 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku

Tělesná teplota se mění podle aktivity, věku a denní doby. Ráno bývá obvykle nižší a k večeru bývá vyšší. Teplota v podpaží 37-37,5 stupňů (v konečníku 38-38,5 stupňů) je již zvýšená a obvykle naznačuje začátek nemoci.

Kdy snižovat a kdy ještě ne
Teplota 37 stupňů - nemusí být vůbec příznakem nemoci. Může to být následek divoké hry, projevem pláče či rozčilení.
Do teploty 38 stupňů - ještě není nutné aplikovat léky. Je dobré sledovat vývoj teploty, dát dítě do dobře větrané místnosti, nabídnout pití, případně lehké jídlo, ale nenutit do něj.
U teploty nad 38 stupňů - již hovoříme o horečce a je žádoucí ji snižovat. Kromě podávání léku můžeme zkusit omývání mokrým kapesníkem či houbou, zábaly do namočeného prostěradla, sprchování ve vlažné vodě, či účinné „octové“ ponožky. A pokud to nepomáhá, je vhodné podat lék. Přiměřený věku dítěte a jeho momentálnímu stavu (sirup, tableta, čípek).
Teplota nad 40 stupňů – je již nebezpečná. Zejména, pokud horečka nejde snížit pomocí léků. V tomto případě určitě navštivte lékaře.

Febrilní křeče
Může je vyvolat horečka a to hlavně u kojenců a malých dětí. Pohled na takto postižené dítě bývá velmi stresující. Nejčastější jsou tyto křeče u dětí od šesti měsíců do pěti let, kdy horečka velmi rychle stoupne. Křeče se projevují třesem, škubáním horních i dolních končetin, očima obrácenýma „v sloup“, obtížným dýcháním, sliněním, namodralou kůží a to hlavně v obličeji. Trvají většinou v rozmezí 1-5 minut, výjimečně až 20 minut.

Okamžitá pomoc u febrilních křečí
Musíte zabránit zranění dítěte. Položte ho na bok, mimo dosah nebezpečných předmětů a otočte mu hlavu tak, aby mohly odtékat sliny nebo zvratky. Svlékněte ho a omývejte mu tělo vlažnou vodou, aby se snižovala horečka. Trvají-li křeče velmi dlouho, volejte sanitku. Svému dětskému lékaři zcela určitě oznamte, že se u vašeho dítěte febrilní křeče vyskytly. Přestože jde o stresující stav, křeče většinou nebývají nebezpečné.

Pomoc na internetových stránkách
Se správným dávkováním léků vám pomohou internetové stránky www.malypacient.cz.
Je zde plno užitečných informací a rad ohledně nemocí, pomocí dávkovací kalkulačky si zde vypočítáte správné dávkování léku. Dále je zde poradna pediatra a zároveň soutěže a tipy na zábavu pro děti.

Přeji krásné léto a co nejméně nemocí,
Lenka Kácová

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru