Top školky | Blog
Mimoškolní aktivity pro děti

Mimoškolní aktivity pro děti

11. 8. 2016 | Vzdělávání Sdílet na Facebooku

A jak je správně vybrat?
Výběr aktivit volte podle věku, ale především podle zájmu a schopností vašich dětí. U školou povinných dětí postačí dvě aktivity týdně. Dítě by mělo mít čas i na odpočinek (spánek), který je důležitý pro jeho zdravý vývoj. Mějte na paměti, že dítě navštěvuje školu, školku, má úkoly a povinnosti doma a na ty musí mít ještě čas a energii. Nezapomínejte, že to bude stát i váš čas, doprovod na kroužek, domácí příprava atd.

Rozvíjejte ty aktivity, u kterých se děti baví a mají z nich radost. Ale vnímejte i ty, které jim moc nejdou. Není vhodné odstavit ty činnosti, které dítě nezvládá, lepší je pomalu je zkoušet a rozvíjet. Samo dítě se rozvíjí a tím nabaluje přirozeně další aktivity, které nejdříve nemusí jít, ale postupem času se mohou stát oblíbenými.

Nejste si výběrem jisti?
Pokud si při výběru nejste jisti, máte možnost aktivitu vyzkoušet na volné hodině, kterou většina nabízí. Zkouška je to dobrá a rozhodování bude jednodušší. I proto, že většina kroužků se platí dopředu.

Své děti veďte, pomáhejte jim, bavte se o činnosti v kroužku (u starších, předškolních dětí se může jednat o domácí přípravu, kterou nedoporučujeme dělat na poslední chvíli).

Kde hledat?
Na internetu nebo ve svém okolí od svých známých …. Může to být od kojeneckého věku plavání, pohybové aktivity ve skupinkách, tvoření maminek a dětí. Mateřská centra a DDM jsou skoro v každém městě, ale i soukromé spolky nabízí dětské kroužky pro rozvoj vašich dětí.

Neukončujte aktivity hned po prvním nezdaru, zkuste spolu s dítětem vytrvat a učit ho zodpovědnosti. Dítě by si mělo uvědomit, že si nemůže každý měsíc volit něco jiného.

Máme problém?
Veškerá činnost by měla dítě rozvíjet, mělo by mít dobrý pocit a radost z činnosti, kterou vykonává. A pokud to nejde? Hledejte spolu s dítětem kde je problém, to že ho to nebaví, není odpověď. Většinou se za tím skrývá něco většího. A pokud to bude závažný problém (vedoucí, obtížná činnost, zlý kamarád)? Zkuste najít něco jiného, co dítě bude bavit a bude šťastné.


Autor: Lenka Housková, ČESKO-ANGLICKÁ SOUKROMÁ ŠKOLKA DOBŘÍŠ - Zájmové kroužky

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru