Top školky | Blog
Dát dítě na tábor, ano či ne?

Dát dítě na tábor, ano či ne?

11. 8. 2016 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku

Násilím ne
Tábor nemá být dítěti nařízen proti jeho vůli. Měla by to být taková dohoda mezi ním a rodiči a to na základě dobrovolnosti. Pro spoustu rodičů je opravdu těžké řešit prázdninový čas dítěte, ale většina odborníků v tom má jasno – nenutit za každou cenu.

Když dítě přinutíme
Pokud k tomuto dojde, dítě nemá většinou žádné pozitivní pocity a vzpomínky, snaží se tábor přečkat a bude si tuto křivdu, jak ji ono chápe, dlouho pamatovat. Příští rok se jeho nechuť jet na tábor ještě znásobí a odpor vzroste. Často může tuto situaci chápat tak, že se ho rodič chce zbavit a vysvětlování bohužel nepomáhá. Ale nevěšte hlavu. I když nastane situace, že dítě tábor odmítne, neznamená to, že nebude chtít jet za dva či tři roky. Možná potřebuje trochu dozrát, může dojít i k tomu, že se domluví s kamarády ve třídě a samo navrhne, že s nimi chce na tábor jet. Ano, velká úleva pro rodiče.

Jaký věk je ideální na první tábor
I sami organizátoři tvrdí, že ideální věk je po skončení první třídy. Situaci ulehčí pobyt s kamarády ze třídy či z místa bydliště. Budou pro dítě příjemný záchytný bod na neznámém místě a díky nim získají pocit, že nejsou až tak „ztracené“ v cizím prostředí a samy.

Jet za dítětem na návštěvu?
Rozhodně ne. Jestli je vaše dítě zkušený táborník, tábor ho baví, nestýská se mu, tak se smiřte s tím, že ho jen budete rušit od oblíbených aktivit. Za mě palec nahoru, ano, toto je moje velké přání a je z velké části vyslyšeno. Mé dvě dcery, nyní 9 a 12 let, zvládají tábory dobře.
Pokud je ale vaše dítě ustýskané, jen ho rozrušíte. Setká se s vámi, vybaví si klidné a bezpečné prostředí domova a bude mít jediné přání. Když už tam jste, ať ho vezmete zpátky domů. A když ho domů nevezmete, je to další malá zrada. Vždyť už jste tam přece přijeli.

Řešení? Příměstské tábory!
Ideální volba. Přes den má dítě postaráno o program jako na táboře, odpoledne se vrátí domů. A přesně večer je doba, kdy se dětem začne stýskat. Táborové aktivity jsou většinou přes den a večer je čas, kdy dítě začne myslet na domov a tesknit si. Příměstský tábor je vlastně taková delší družina.

Vlastní zkušenost? Za mě celkem pozitivní.
Mé dvě dcery, nyní 9 a 12 let, jezdí na tábor od první třídy. Vždy jsem se snažila, aby jely s kamarádkou ze třídy a musím říct, že zážitky z táborů mají veskrze pozitivní. Ano, měly období, že mi volaly, projevovaly stesk i žádaly, aby jsem pro ně na tábor přijela. Nic takového jsem ale nikdy neudělala a krátkodobým steskům jsem odolala. Rok co rok na tábor jezdí a přestože občas mají výhrady – ubytování, jídlo, rozpory mezi dětmi, s vyloženě negativním postojem a odmítáním jsem se nesetkala. Bohužel - i méně příjemné zážitky na tábor patří – např. konflikty mezi dětmi, ale dítě se je musí naučit řešit. Samo, bez rodičů, vždyť na táboře mu za zády nestojí. A i to je dobrá průprava pro život.

Přeji Vám i Vašim dětem krásný zbytek prázdnin,
Lenka Kácová

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru