Top školky | Blog
Angličtina ve školce

Angličtina ve školce

11. 8. 2016 | Vzdělávání Sdílet na Facebooku

JAK SE ANGLIČTINA VYUČUJE
Jak vlastně výuka angličtiny ve školce vypadá? Školky ve většině případů volí ze dvou typů výuky. Buď rodičům nabízí výuku angličtiny formou odpoledních vzdělávacích kroužků, které jsou placené a hradí je rodiče. Ty probíhají většinou 1 až 2x týdně a cena se pohybuje od 200 do 500 Kč na měsíc. Druhou variantou je integrace angličtiny do běžné výuky. To znamená, že výuku vede učitelka, která s angličtinou pracuje v průběhu celého dne. Propojuje ji s běžnými aktivitami a činnostmi, a to většinou formou her, říkanek a písniček. Tato varianta bývá ve státních školkách bezplatná, v soukromých školkách si ale za angličtinu připlatíme.


ŠKOLA HROU
Někteří rodiče se výuky angličtiny ve školce obávají z důvodu strachu z přetěžování dětí. Je dobré si ale uvědomit, že ve školce se o klasické výuce mluvit nedá. Jde o nenásilnou formu učení, která pro děti představuje hru a zábavu. Děti, které zatím neumějí číst ani psát klasickým způsobem ani vyučovat nelze. Děti zpočátku pouze poslouchají a pozorují, stejně jako když se učí svou mateřskou řeč. Postupem času se začnou "opičit“ a opakují to, co od svých učitelů zaslechly. Pomocí her, říkanek a písniček si pak jednotlivá slovíčka opakují pořád dokola.


PROČ ANO
Podle psycholožky Tamary Cenkové se u dětí jazyková centra v mozku vztvářejí do dvou let věku. Podle toho, kolik jazyků se dítě v tomto věku učí, tolik jazykových center se mu vytvoří. Psycholožka proto doporučuje začít s nenásilnou výukou angličtiny dokonce ještě před nástupem do mateřské školy. Obecně se odborníci shodují na tom, že výuka angličtiny je v předškolním věku jednoznačně prospěšná, ale pouze v případě, že vyučující děti nepřetěžuje, respektuje jejich potřeby a krátkou dobu soustředění. Výuka pro děti nesmí být povinností, ale hrou. Obrovskou výhodou brzkého učení se cizímu jazyku je také to, že děti v předškolním věku ještě nemají sociální zábrany. Jsou bezprostřední a nemají strach z toho, že něco řeknou špatně nebo, že se jim bude někdo smát, učení jim proto jde velmi snadno.


PROČ NE
Podle psychologů výuka anglického jazyka není v žádném případě vhodná pro děti, které mají logopedické problémy. Sporná je také výuka u dětí, které ještě nezačaly mluvit mateřským jazykem. Většina mateřských škol proto volí výuku angličtiny až u čtyřletých dětí a předškoláků. Dalším argumentem, který mluví spíše proti výuce angličtiny je fakt, že na výuku ve školce nenavazuje výuka ve škole. Pokud zůstaneme v kategorii státních základních škol, zde výuka angličtiny začíná až od třetí třídy. Je tedy více než pravděpodobné, že dítě před výukou ve škole stačí vědomosti nabyté ve školce úspěšně zapomenout. Dle informací ministerstva školství se navíc na základních školách žádná revoluce ve výuce angličtiny nechystá.


ZÁVĚR
Závěrem tedy můžeme říci, že pokud je angličtina součástí výuky v mateřské škole, je pro dítě určitě prospěšná. Pokud by však rodiče měli za kurz angličtiny platit vysoké částky nebo vozit dítě daleko do soukromé školky jen kvůli angličtině, pak se dá říci, že je to zbytečné, jelikož výuka angličtiny ve školce nemá žádnou návaznost na výuku na základní škole.

Milí rodiče, doufáme, že jsme Vám přinesli užitečné informace, a budeme moc rádi, když nám napíšete své zkušenosti s angličtinou ve Vaší školce.

Have a nice day:-)


Inspirace: www.idnes.cz


Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru