Top školky | Blog
Kroužky mají smysl

Kroužky mají smysl

13. 3. 2017 | Vzdělávání Sdílet na Facebooku

Některé moje známé překvapilo, že můj malý předškolák chodí do kroužků. A já jsem byla naopak překvapená, že je to může udivovat. Navštěvoval je totiž už daleko dříve. Spousta maminek ani netuší, že můžou chodit se svými ratolestmi do kroužků už od velmi nízkého věku.


Na kroužky pro mého maličkého syna jsem přišla zcela náhodou (jako ke spoustě dalším věcem od té doby, co jsem se stala rodičem) a jsem za to vděčná. Jako novopečená maminka jsem prvního půl roku seděla sama doma a chvílemi jsem se vyloženě trápila. Mámy kolem sebe potřebují přítomnost jiných matek s dětmi stejného věku hlavně proto, aby viděly, že v tom nejsou samy.


Je dobré, aby kroužek zpočátku bavil hlavně rodiče, protože pohled na ně je to, co dítě vnímá v těchto kroužcích nejvíce.


Když bylo synovi půl roku, začali jsme chodit na plavání. V komunitě maminek jsme se seznamovaly a plavání byla báječná zkušenost jak pro mě, tak pro mého syna. Posléze jsem se od jedné z maminek dozvěděla o jiném kroužku v našem městě. Šlo o kroužek, kde se zpívají písničky a děti mají v rukou nástroje. Podle věku dítěte se postupně přidávají i pohybové aktivity. Tento koníček nám vydržel dva roky. Zpočátku jsem si myslela, že tento kroužek nemá nějaký zvláštní výukový efekt. Pak jsme ale půl roku vynechali a já jsem si uvědomila, co všechno se můj syn naučil.


Kromě jiného se naučil jednu velice užitečnou vlastnost: „Nyní je čas dávat pozor!“ Pochopil už v tak malém věku, že se zkrátka musí jednou týdně na 45 minut soustředit a poslouchat. A já jsem za to moc ráda, tuto vlastnost totiž úročíme jak ve školce, tak i při dalších aktivitách. A nejen tuto. Můj syn například hrozně rád zpívá a jeho písničky mají rytmiku i melodii. Přála bych si, aby jednou hrál na nějaký hudební nástroj, a myslím si, že má nakročeno správným směrem.


Zpočátku jsem si myslela, že kroužky nemají nějaký zvláštní výukový efekt.


Je dobré, aby kroužek zpočátku bavil hlavně rodiče, protože pohled na ně je to, co dítě vnímá v těchto kroužcích nejvíce. Když je zaujatý rodič, vtáhne s sebou i dítě. Čím byl syn starší, tím se v kroužku víc a víc seznamoval s kamarády a vnímal vedoucí tohoto kurzu. Na lektorku jsme měli velké štěstí, protože dokázala upoutat dětskou pozornost. Když jsme v kurzu skončili, syn tancoval s kamarádkou a uměl zazpívat více než dvacet písniček před dovršením třetích narozenin.


Ostatním rodičům bych doporučila vypozorovat, na co má dítě vlohy. Určitě není dobré, jej do něčeho nutit, protože se mu to pak jen zoškliví. Když mého syna přestalo zpívání bavit, začali jsme chodit do pohybového kroužku, který ho v té době bavil mnohem více. Proto jsme nedávno navštívili ukázkovou hodinu atletiky s tím, že kdyby se mu tam nelíbilo, nenutila bych ho tam chodit. Ale syn byl nadšený!


Kroužky jsou minimálně krásně strávený čas s vaší ratolestí.


Kroužky mají smysl. Poradila bych všem maminkám, aby našly nějaké zařízení, které tyto aktivity nabízí. Zpočátku se vám možná, stejně jako mi, bude zdát, že nevidíte žádné výsledky. Minimálně je to ale krásně strávený čas s vaší ratolestí při kterém neodbíháte a užíváte si sebe navzájem. Myslím, že tato společná aktivita byla velkým přínosem před nástupem mého syna do školy a pro rozvoj jeho dovedností.

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru