Top školky | Blog
Čas strávený s rodinou vs. její finanční zabezpečení

Čas strávený s rodinou vs. její finanční zabezpečení

4. 12. 2017 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku

Asi každý rodič by chtěl trávit co nejvíce času se svými dětmi. Zároveň je zde ale i finanční požadavek na zabezpečení rodiny. 

Jak se dají tyto dvě věci skloubit? A dá se to vůbec? Nebo to bude vždy jedno na úkor druhého?

Hlavní živitel - otec

Ve většině úplných rodin bývá hlavním živitelem otec. Pokud otec vydělává dostatečné množství peněz a matce nevadí být doma a nepracovat, mají vyhráno. Děti chodí do školky jen na dopoledne, ve škole nemusí do družiny a celé odpoledne můžou trávit s maminkou. Rodin, co si tento komfort může dovolit, však moc nebude.

V případě, že jeden příjem nestačí musí po (mnohdy ještě i během) mateřské dovolené nastoupit do zaměstnání i matka.

Plný nebo zkrácený úvazek?

V tom nejlepším případě - se matka má kam vrátit a zaměstnavatel je vstřícný a umožňuje práci na zkrácený úvazek. V případě, že maminka ještě pracuje v místě (nebo blízko) bydliště, má vyhráno. Po sedmé hodině zavede děti do školky či školy, na osmou je v práci, ve dvě končí a od tří hodin si může užívat času s dětmi.

Další možností je práce v místě bydliště na plný úvazek nebo mimo bydliště na zkrácený úvazek. S dojezdností do hodiny se to dá zvládnout do čtyř hodin odpoledne. U obou variant je vítaná pomoc tatínka při zavádění nebo vyzvedávání dětí.

Za nejméně přijatelnou možnost lze považovat plný úvazek s cca hodinovou dojezdností. Tady už musí nastoupit druhý rodič, protože jinak by dítě bývalo ve školce první a odcházelo poslední (pokud je školka vůbec takhle dlouho otevřená). Tedy střídání - jeden rodič odvádí, druhý, který odchází do práce dřív, vyzvedává, nechává několikahodinový prostor pro rodinu.

Když je třeba si najít zaměstnání

A co maminky, co se po mateřské dovolené nemají kam vrátit? Ty to mají ještě složitější. Chtějí práci v místě bydliště, nejlépe na zkrácený úvazek. A tady narazí. Ne každý, spíše málokterý, zaměstnavatel tuto možnost nabízí. Maminky jsou tak nuceny vzít práci, o které ani nepřemýšlely, nechtěly ji nebo je pod jejich úroveň vzdělání. Mají tak tu možnost trávit víc času s dětmi. Nebo začnou budovat kariéru na úkor rodiny.

Sama svým pánem

Nejvýhodnější to v tomto hledisku mají maminky pracující jako OSVČ a maminky pracující z domu. Jsou samy svými pány, naplánují si takovou pracovní dobu, aby mohly v klidu odvést a vyzvednout děti a pak s nimi ještě trávit čas odpoledne. Kolik z nás ale tuhle možnost má?

A co tátové?

Je pěkné, že tatínci vydělávají pro rodinu peníze, ale i oni mají přece právo trávit co nejvíce času se svými dětmi. Pokud ale pracují a do práce ještě i cestují, nezbývá jim v pracovní dny moc možností – pár hodin večer, jehož součástí jsou i večeře, koupání, příprava na další den a brzké usínání. Ještěže máme ty víkendy!

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru