Top školky | Blog
Paní učitelka ve školce mně prostě nesedí

Paní učitelka ve školce mně prostě nesedí

8. 1. 2018 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku

Tak a je to tady! Vybojovali jste si místo ve vyhlédnuté školce, váš potomek si už docela uvykl jinému režimu a najednou zjistíte, že paní učitelka to vede jaksi jinak, než jste si představovali.

Dokonce vám některé věci i vadí! Nechápete, jak se může dospělý člověk, a ještě k tomu odborník, tak chovat!


Nedávno na sociálních sítích prosvištěl příspěvek tatínka, který nebyl spokojen s tím, že jeho holčička musela po obědě ležet a odpočívat, když zrovna nechtěla. Oporu pro svůj požadavek našel v Rámcově vzdělávacím programu pro předškolní vzdělávání. Vyzbrojen správným argumentem dorazil do školky a s dcerou po boku šel vyjednávat s její paní učitelkou. Diskuze (i se zapojením dítěte) dala vyniknout tatínkovým znalostem a pochopitelné obraně daných podmínek školky, kterou zastupovala učitelka. Zlom nastal v okamžiku, kdy se otec vytasil s pohrůžkou školní inspekce, což donutilo paní učitelku k ústupu. „Dohoda“ byla na světě.


A když se vzápětí v rodičovském internetovém světě rozhořela ostrá debata na téma Spaní nebo hraní?, kde nebylo vítěze ani poražených (spíše hodně uražených), uniklo většině diskutujících, JAK se jednalo a komu způsob debaty prospěl.


Tatínkovi? Paní učitelce? Holčičce?

Bohužel, ani jednomu. Otec, pečlivě nachystaný, zaskočí naprosto nepřipravenou učitelku, kterou zatlačí výhrůžkou do kouta, ze kterého ona unikne jen přijmutím podmínek tatínka. A celá diskuse probíhá před zraky dítěte. Všechno špatně! Tak se to přece nedělá!


Pokud rodiče a učitelé nepřijmou fakt, že jsou SPOLUTVŮRCI výchovy a vzdělávání dětí, a že základem veškerého působení obou skupin MUSÍ BÝT VZÁJEMNÁ SPOLUPRÁCE, DOMLUVA a RESPEKT, budou se podobné debaty opakovat ve školkách co chvíli. Jakékoliv rozdílné představy, které jsou v tak obrovském počtu lidí na jednom místě naprosto normální, musí být vedeny ke společnému kompromisu, ze kterého bude mít největší užitek ten, o koho oběma skupinám jde. DÍTĚ!


MANUÁL IDEÁLNÍHO POSTUPU PŘI ŘEŠENÍ PROBLÉMU

  • Sežeňte si co nejvíce informací o vašem požadavku a zkuste brát v úvahu všechny možné faktory, které v něm hrají roli. Také si můžete promluvit s jinými rodiči a možná, že získáte jiný pohled na věc nebo spojence pro jeho prosazení.

  • Připravte si argumenty, které podpoří vaši žádost.

  • Domluvte si předem termín na ÚSTNÍ schůzku s pedagogem (písemná komunikace přináší spoustu nedorozumění a čtení mezi řádky) a rovnou mu řekněte, o čem chcete mluvit. Je vaší povinností mu umožnit, aby se také na setkání s vámi připravil.

  • Diskutujte klidně, vstřícně a věcně. Jakmile se začnete vy nebo učitel rozčilovat, schůzku přerušte a pokračujte jindy. Chcete se domluvit, takže zapomeňte na jednostrannou kritiku a buďte připraveni na kompromis nebo i na nemožnost splnění požadavku.

  • Respektujte názory učitele a hledejte společně různé varianty řešení.

  • Nikdy učitele neurážejte ani vulgárně nenapadejte! Stále mějte na paměti, že způsob, jakým budete s učitelem jednat, má přímý vliv (ať už uvědomělý nebo neuvědomělý) na vztah pedagog – vaše dítě.

  • Potomka na schůzku NIKDY neberte, ani ho doma do problému nezatahujte tím, že budete před ním vše komentovat, učitelku kritizovat nebo dokonce po něm posílat vzkazy.


Pokud jste vyčerpali všechny možnosti slušného jednání a nedobrali jste se žádného uspokojivého řešení pro obě strany, máte pořád možnost jít řešit problém s vedením. Učiteli to na konci rozhovoru oznamte. Jestliže půjdete rovnou za ředitelem, na dobré vztahy a spolupráci s pedagogem můžete do budoucna zapomenout. V případě závažných problém je nejkrajnějším řešením dítě ze školky odhlásit a hledat místo jinde. Napište nám Vaše zkušenosti!

Vždy ohodnoťte Vaši školku na Topškolky.cz. Pomůžete tím ostatním rodičům předejít situacím, které jste museli zažívat Vy!   


Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru