Top školky | Blog
Věk rodičky přináší své klady i zápory. Pro matku i pro dítě.

Věk rodičky přináší své klady i zápory. Pro matku i pro dítě.

4. 7. 2018 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku

Průměrný věk rodiček v České republice už několik let osciluje kolem čísla 30 a matka příroda si může ukroutit hlavu, co to zase ti lidé vyvádějí. Má ráda svět stvořený podle svých pravidel a ty, kdo je porušují, často potrestá. Uvědomujeme si to, nebo se jen necháváme unášet v proudu společenského vývoje, odtrženi od přírodních zákonů a ve stoprocentní víře v moderní medicínu? Kdyby totiž neexistovala antikoncepce, nikdy bychom neřešili otázku KDY IDEÁLNĚ POČÍT SVÉ DÍTĚ! Bylo by to totiž úplně jasné!

Věk kolem 20 let je tím nejdokonalejším obdobím pro vznik lidského života. Jak pro matku, tak i pro dítě. Bohužel, pouze z toho přírodního hlediska. Společnost nás každým dnem přesvědčuje úplně o něčem jiném. Věčná škoda!

20 – 27 let ženy

    To jsou vaše nejplodnější roky. Ovulace střídá ovulaci a hormony se mohou zbláznit, aby přivábily toho k vám geneticky nejdokonalejšího muže na světě. Každá pětina nechráněných pohlavních styků za měsíc má 100% šanci to dotáhnout až k otěhotnění. Zdravím a energií jen kypíte a vaše tělo i z mála dokáže udělat zázraky. Pokud otěhotníte, nebude vám rozhodně házet klacky pod nohy. Riziko hypertenze během těhotenství je minimální a těhotenská cukrovka o vás zavadí jen výjimečně. Míra potratů je pod 10 % a díky mladým vajíčkům je výskyt chromozomálních abnormalit mnohem menší než u žen vyššího věku (zhruba 1 z 1500). Kondice a mládí vám usnadní porod, ze kterého se velice rychle dáte do kupy.

    Pro dítě budete mít připraveno plno energie, praštěné nápady, žádné velké starosti s výchovou, ale také méně finančních prostředků a osobních zkušeností. Pokud ukočírujete psychické nálady začínající slovy JÁ NEMŮŽU, má vaše dítě všechny předpoklady zažít dětství plné nenadálých situací, emocí, ale také spoustu legrace a akcí, o kterých se dětem starších rodičů může jenom zdát.

28 – 36 let ženy

    Plodnost začíná klesat a po 30. roku života ženy se křivka možnosti otěhotnět rychle svažuje k nízkým číslům. Úspěšnost umělého oplodnění je relativně vysoká (zhruba čtvrtina). Vaše tělo vlastní už opotřebovanější tkáně, ale ještě stále jste plná energie a na příchod potomka se dokážete cíleně připravit. Císařský řez u porodu vás potká dvakrát častěji než u mladší kategorie žen, ale pořád si váš organismus po porodu docela rychle poradí s návratem do „původního stavu“. Míra potratu stoupá mírně na 12% a výskyt chromozomálních abnormalit u dítěte se zvyšuje (zhruba 1 z 1300).

    Pro dítě jste ideální mix síly a energie a určitých životních zkušeností. Měla jste možnost se finančně zabezpečit a jste ve věku, kdy společnost předpokládá, že je ten pravý čas založit rodinu. Takže máte i podporu lidí kolem sebe. Váš potomek už bude vystaven promyšlené výchově, kde náhoda a improvizace nebude tak častá, což je pro něj věčná škoda.

37 – 45 let ženy

    Příroda už s vámi jako matkou moc nepočítá. Vaše vajíčka dávno nejsou, co bývaly a možnost je oplodnit klesá jak při volném pádu. Máte poslední šanci zvolit léčbu neplodnosti, jejíž úspěšnost po 40. roku života ženy klesá na 6-8%. Riziko vysokého tlaku v těhotenství je dvojnásobné než u mladších ročníků a dvakrát až třikrát častěji (při obezitě ještě vícekrát) jste vystavena nebezpečí, že onemocníte těhotenským diabetem. Míra potratů vzroste až na 30%, stejně jako možnost narození mrtvého dítěte, která je dvakrát vyšší než u předcházející skupiny matek. Síly ubývají a vyčerpáte se mnohem rychleji než v minulosti. Možnost chromozomální poruchy u vašeho dítěte začne výrazně stoupat (zhruba 1 ze 100, na konci období 1 z 30). Tělo zestárlo a ničemu nepřidají různé bolístky a neduhy, které prostě k vyššímu věku patří.

    Jste zralá žena s bohatými zkušenostmi, ze kterých můžete čerpat při výchově dětí. Vaší největší devízou bude trpělivost a schopnost vychutnávání každého dne se svým potomkem. Vaší Achillovou patou budou obavy a podprahová úzkost, které vás budou v pravidelných intervalech přepadávat. Vaše dítě bude mít možnost čerpat z dobrého finančního zabezpečení rodiny a z velké nabídky možností, jak se rozvíjet. Zmizí ale naprostá bezprostřednost, nenucenost, trhlé bláznovství a lehkost bytí, které mu už nemůžete z podstaty věku nabídnout.


    Žena po 45. roku života, která se rozhodne mít dítě, musí počítat s ještě složitější situací ve všech ukazatelích, které jsme rozebírali výše. Není na tom nic divného. Blíží se k věku menopauzy, kterou příroda ukončuje její reprodukci. Porodit potomka v tomto věku se rovná krásnému zázraku, za který musí být člověk vděčný. Vlastně nejenom v tomto věku, protože mít dítě je dar. Ten nejkrásnější, jaký žena může dostat!


Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru