Top školky | Blog
Dítě a nadání

Dítě a nadání

10. 7. 2024 | Vzdělávání Sdílet na Facebooku

Péče o rozumově nadané dítě je skutečně velice náročná. Tyto děti často potřebují méně spánku, pokládají více otázek, než je kterýkoliv dospělý schopen s ohledem na čas a znalosti odpovědět, vyžadují dvacetičtyř hodinovou pozornost, vtahují celou rodinu do svých zájmů, které ostatní členy rodiny nemusí zajímat vůbec. Někdy proměňují Váš byt ve velkou laboratoř, která v podstatě nemá hranice, a vy jako rodiče často nedovedete (jak jiná maminka trefně poznamenala) rozlišit, kde „něco skutečně či pouze experimentálně hnije“. Běžné učivo je příliš nerozvíjí, reagují velice intenzivně na všechno, někdy bohužel i na všechny, kolem sebe.

Být perfektním rodičem nadaného dítě znamená podle přední americké psycholožky - mít neomezené finanční konto, neomezenou trpělivost, encyklopedické znalosti a někoho, kdo by za vás spal.

Péče o takové dítě Vás, rodiče, ale neobyčejně obohacuje a pozorovat takový jedinečný vývoj je úžasné. Takové nadané dítě výrazně obohacuje Váš rodinný život a přináší Vám zcela nové zajímavé situace. Užijte si jejich dětství dokud můžete, rostou totiž velmi rychle!


Nadané dítě je dítě, které vykazuje výrazně vyšší úroveň schopností, talentu nebo inteligence ve srovnání se svými vrstevníky. Tyto schopnosti mohou být v různých oblastech, včetně akademických, uměleckých, sportovních nebo sociálních dovedností. Charakteristiky nadaných dětí mohou zahrnovat:


  1. Vysoká inteligence: Nadané děti často vykazují vysoké IQ a rychle chápou složité koncepty.

  2. Rychlé učení: Jsou schopny rychle absorbovat a zpracovávat nové informace.

  3. Hloubkové myšlení: Často se zajímají o abstraktní myšlenky a mají schopnost kritického a analytického myšlení.

  4. Silná zvědavost: Mají silnou touhu učit se a objevovat nové věci.

  5. Kreativita: Projevují vysokou míru kreativity a inovativního myšlení.

  6. Vysoce rozvinuté dovednosti: Mohou vykazovat pokročilé dovednosti v jedné nebo více oblastech, například v matematice, hudbě, literatuře nebo sportu.

  7. Emocionální citlivost: Někdy mohou být nadané děti emocionálně citlivé a vnímat svět intenzivněji než jejich vrstevníci.

  8. Perfekcionismus: Často usilují o dokonalost a mohou být frustrovány, pokud nesplňují své vysoké standardy.


Nadané děti potřebují speciální vzdělávací přístupy a podporu, aby mohly plně rozvinout svůj potenciál a vyrovnat se s výzvami, které mohou jejich nadání přinášet. Je důležité, aby rodiče, učitelé a vychovatelé rozpoznali jejich schopnosti a poskytli jim vhodné příležitosti k růstu a rozvoji.



MÝTY A PŘEDSUDKY O NADANÝCH Dítě s nadáním: 
• se dokáže uplatnit samo, bez pomoci a podpory; 
• si vystačí samo, nepotřebuje ostatní; 
• je úspěšné ve všem, pokud ne, není nadané; 
• musí být hodnoceno přísněji než ostatní děti; 
• nemá žádné problémy; 
• rádo chodí do školy, rádo se učí; 
• je poslušné, spořádané a umí se chovat; 
• je oblíbené u učitelů, učitelé s ním rádi pracují. 


Mezi další mýty patří i to, že jen nadaní rodiče mohou mít nadané dítě nebo že nadané dítě je výtvorem ambiciózních rodičů. Pokud chceme tyto mýty vyvracet a usilovat o všestranný rozvoj dítěte, potřebujeme spolupracovat v bezpečném prostředí plném vzájemné důvěry a souladu. Do tradičního vzorce spolupráce dítě – rodina – škola vstupuje další důležitý partner pro podporu všem zúčastněným – poradenské zařízení (pedagogicko-psychologická poradna, speciálně pedagogické centrum).

Zdroje informací a inspirace 
http://www.talentovani.cz 
http://www.nadanedeti.cz 
http://www.deti.mensa.cz 
http://www.talnet.cz/nadani 
http://www.nuv.cz/t/vymezeni-nadani-a-charakteristiky-nadanych 
http://www.centrumnadani.cz
http://www.rvp.cz 
https://www.npi.cz



Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru