Top školky | Blog
Jak kreativně zabavit divoké děti?

Jak kreativně zabavit divoké děti?

11. 8. 2016 | Výchova Sdílet na Facebooku

Jak to funguje u nás? Z vlastní zkušenosti vím, že po vyzvednutí dětí ze školky/školy už mám málokdy energii na nějaké velké aktivity. Dát je do nějakého kroužku nebo je odeslat na tábor je sice super, ale co jsem zjistila, většinou je kroužky často nebaví ani neunaví (minimálně je to neunaví tak, jak bych čekala vzhledem k zaplaceným penězům), až na pár výjimek, samozřejmě. A především – chci se svými syny trávit čas. A to vyžaduje společnou aktivitu. 

SPORTY
Sportů jsme zkusili hodně. Normální aktivity venku na parku, ale i zájmové kroužky. Z toho, co fungovalo, bych chtěla podtrhnout následující:

Fotbal: Je to klasika, kluky to jeden čas docela bavilo. Navíc mne, jako maminku, hřálo, že fotbalisti se starají o svůj vzhled, obvykle vypadají dobře a mají hodně přátel. Jakmile mi ovšem kamarádka, která má syna-fotbalistu v odrostlejších letech, začala vykládat o tom, kolik má její syn holek, náušnic, tetování a kolik utratí za oblečení (a kolik má ona špinavého prádla), přehodnotila jsem to a zkoušela jsem najít jinou alternativu. To se mi nakonec povedlo.

Kung fu: Na Kung fu jsem narazila úplnou náhodou a docela mě ten sport zaujal. Líbilo se mi, že děti se rozvíjejí všestranně (posilování, kondička, ale také hodně protahování) a že tam (kupodivu) dbali také hodně na morálku. O zásady jako nezlobte maminky a tatínky tam není nouze ☺ Ne každý bojový sport má dětský oddíl, ale my měli to štěstí, že jsme na něj narazili. Starší syn se do sportu zamiloval a věnuje se mu aktivně už 4 roky. Mise splněna! Jeden potomek zaměstnán. Odkaz na školu, která má kung fu pro děti (je brněnská). Za sebe mohu doporučit, mají hodně akcí i letní tábor, kam se dá potomek odeslat.

KREATIVNÍ AKTIVITY
Jakmile jsem zaměstnala jednoho, zbývalo mi k uspokojení ještě číslo dvě. Jak jsme záhy zjistila, sport pro něj sice je nutný (je to počítačomil – naši mu říkají sejra), ale rozhodně ne něco, co by ho vrcholně bavilo. Zjistila jsem, že syn je trošku jinak orientovaný. Doslova umělecky.  Ráda bych se tedy podělila o návody a kroužky, které by rodiče s podobně laděnými dětmi mohli ocenit. Protože jsme brňáci, tak potěším především krajany, ale přidám i pár míst, kam chodíme na dobré nápady:

Lužánky: dětské kroužky a kroužky pro dospělé. Jednu dobu jsme tam chodili na keramiku, super prostředí. Teď tam aktuálně chodím na keramiku pro dospělé sama, protože syn potřeboval něco jiného. Můžu doporučit, protože cena je hodně přátelská a aktivity pro dospělé se konají večer, takže není problém s prací. Co jsem si všimla, Lužánky mají také celou řadu dobrých dětských táborů (ale to jsme nikdy nevyzkoušeli, děti posíláme k našim).

Junior: Dům dětí a mládeže nedaleko Vaňkovky. Vedou ho studenti a ceny jsou tam opravdu malé (a milé). Od sportovních aktivit, přes kreativní až po bizarní (šermování). Mají tam dokonce i hudební kroužky, ale to u nás nepadlo na úrodnou půdu. Našla jsem tam jednu zajímavost, a totiž klub mladých chemiků, ale neměla jsem odvahu tam děti poslat – bála jsem se následků☺.

Kamenáčky: Kroužky kreativní a naučné o chování a exotických zvířátek. Stanice sídlí při ZŠ Kamenáčky, nedaleko stejnojmenné školky. Jenom upozorňuji, že pokud potomka přihlásíte na teraristickou stanici, budete pravděpodobně neustále vystaveni žádostem o ropuchu nebo krysu v tom lepším případě, v horším případě o hada, chameleona, leguána nebo kajmana. Zvyknete si. U nás to vydržel syn rok. Oprava - já to vydržela rok.

KDE HLEDÁME INSPIRACI K DOMÁCÍMU TVOŘENÍ?
Tvoření je mimo výlety naše druhá nejoblíbenější aktivita. Možná je to také tím, že jsem dřív pracovala ve školce, a tam se mi ruční práce dostaly dost pod kůži. Jedinou nevýhodou tvoření je nepořádek, ale když se nad tím zamýšlím s nadhledem, není to o mnoho horší, než normálně. Pro inspiraci chodíme například na:

Pokusyprodeti.cz – tuhle stránku jsme našli poměrně nedávno. Je tam spousta zajímavých návodů, co s dětmi vytvářet. Super, máte-li doma malého kreativce. My jsme třeba zkoušeli samostříl (ale ten se nám nepovedl). Je tam ale řada dalších věcí, které teprve máme v plánu.

Sevt– náš oblíbený, u Sevtu jsme nakupovali, ještě když jsem byla špunt já. Mají tam celou řadu návodů na tvoření z papíru, stavebnic i plastelíny. Já si v současné době docela ujíždím na FIMO hmotě (šperky, brože), ale uznávám, že to je spíše zábava pro starší dítka, kreativní dospělé nebo dívky.

Kreativni-stranky.wz.cz – tady vždycky něco najdu – a to buď pro děti, nebo pro sebe. Poslední dobou zjišťuji, že je nejlepší jít dětem příkladem; z toho důvodu často vybíjím svoje kreativní pudy v kuchyni na jídelním stole (je největší). Jakmile mě kluci vidí, popadne je zvědavost a většinou se také chtějí připojit (což je sice kontraproduktivní pro moje tvoření, ale pomáhá to našim vztahům).

Budu ráda, když mi podobně ladění rodičové nechají stopu v komentářích a dají další tipy, jak tvořit, sbližovat, bavit se… Ty nejlepší věci a nejvýtečnější recepty člověk stejně vždycky získá přes přátele a známé. Těším se na Vaše komentáře☺.

Marcela

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru