Top školky | Blog
Kdy začít s dětmi lyžovat?

Kdy začít s dětmi lyžovat?

11. 8. 2016 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku

Kdy začít?
Odborníci radí počkat s výukou lyžování do tří, lépe až čtyř let věku dítěte. Do té doby dítě není schopné se dostatečně dlouho soustředit na Vaše nebo instruktorovy pokyny a nemusí být ani na lyžování dostatečně fyzicky zralé. I psychologové radí, že není kam spěchat. Pokud totiž začnete příliš brzy, můžete Vašeho prcka od lyžování na celý život odradit. 

A jak vlastně zjistíme, jestli už je naše dítě na lyžování dostatečně zralé? První pravidlo je, že si musí být stoprocentně jisté svou chůzí a stabilitou. Mělo by bez problémů zvládat pohyb a běžné sportovní aktivity. Problém by mu neměl dělat ani půldenní pěší výlet nebo hodinová jízda na kole. Pokud toto všechno hravě zvládá, pak přichází na řadu posouzení psychické zralosti a hlavně motivace dítěte. Vydrží se Vaše dítě půl hodiny soustředit na výklad instruktora nebo poslouchat Vaše pokyny? Vydrží být půl dne v zimě na svahu? Posuďte dobře, zda má Vaše dítě rádo zimu, a zda se mu představa lyžování vůbec líbí. Poslední dovedností, kterou musí prcek hravě zvládnout je umět si říct, že potřebuje na záchod. Mělo by se také ideálně umět samo vysvléci. Možná Vám to přijde jako banalita, ale představte si instruktora, který má v lyžařské školičce na starost deset čtyřletých dětí a všichni najednou budou chtít čůrat a nebudou se umět vysvléct. To by se instruktor asi pěkně zapotil:-). 

Rodič nebo instruktor?
To je asi podobná otázka, jako Shakespearovské „Být či nebýt“. Rodiče upřednostňují vlastní výuku, naproti tomu psychologové, učitelé a odborníci na lyžování upřednostňují výuku v lyžařské školičce. Každá varianta má svá pro a proti. Pojďme si je stručně shrnout.

Výuka rodičem:
PROTI: Pokud upřednostňujete vlastní výuku, budete potřebovat v první řadě pevné nervy a pořádnou dávku trpělivosti. Měli byste se připravit na případné zklamaní, pokud to dítěti na lyžích ze začátku nepůjde. A protože žádný učený z nebe nespadl, nepůjde mu to možná hooodně dlouho. Pokud se neúspěchem dítěte necháte vyvést z míry, pak se lyžování může stát místo rodinné zábavy aktivitou, která dítěti nejde, a při které na něj rodiče ještě křičí. O tom, že lyžování do budoucna mít v oblibě asi nebude, nemůže být pochyb. Samozřejmě se to nemusí týkat všech rodičů, ale přiznejme si, že neúspěch vlastního dítěte zamrzí.
PRO: Naopak velkou výhodou je, že rodič zná své dítě nejlépe. Zná jeho pocity, možnosti i limity a může tomu výuku i plán celého dne přizpůsobit. Společně strávené chvíle na svahu navíc můžou být nezapomenutelným zážitkem a fotodokumentace prvních krůčků na lyžích taky není k zahození.

Výuka instruktorem:
PROTI: Jedinou, i když velkou nevýhodou je, že instruktor Vaše dítě nezná. Nepozná tak, že je dítě vyčerpané, nudí se, nebo že je mu třeba velká zima. Může také špatně odhadnout sílu a fyzické schopnosti dítěte. Některé děti jsou mohutnější a vypadají o rok nebo dva starší. Snadno pak může dojít k přecenění sil dítěte. Pokud je ale rodič poblíž, pak se těmto situacím dá snadno vyhnout.
PRO: Na druhou stranu instruktor v lyžařské školičce je na práci s dětmi zvyklý. Je speciálně vyškolený a výuka probíhá zcela jinak, než s rodiči. I malé děti se v kolektivu chovají jinak a dokážou se toho mnohem více a rychleji naučit. Pocit dítěte, že něco zvládlo samo je navíc k nezaplacení a Vy už můžete svého hrdinu jen v klidu donekonečna chválit. A to vše bez nervozity a zbytečného rozčilování.

A jak by měla ideální lyžařská školička vypadat?
Inspirovat jsme se nechali v Lyžařské školičce na Šumavě, která rozmazluje nejen děti, ale i jejich rodiče. Lyžařští instruktoři si děti vyzvedávají ráno rovnou z hotelu a jedou s nimi trénovat na svah. Rodiče se tak dál v klidu mohou věnovat dalším dětem, sportování nebo odpočinku. Pro děti je zajištěna dopolední lyžařská školka a odpolední program v herně, tělocvičně nebo výtvarné dílně. Po celou dobu je navíc na svahu hlídací teta pro děti, které by lyžování nebavilo. Samozřejmostí je zapůjčení lyžařského vybavení a individuální přístup k dětem. Na jednoho instruktora zde připadají 3 začátečníci nebo 5 pokročilejších lyžařů.

Milí rodiče, snad jsme Vám přinesli trochu inspirace. A pokud jste se již do výuky lyžování s Vašimi dětmi pustili, dejte nám vědět, jaký byl výsledek. Budeme rádi i za Vaše fotografie, které nám můžete zaslat a my je umístíme na náš facebook. 

Mějte pohodové dny, Martina.

Inspirace: cestujeme,idnes.cz

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru