Top školky | Blog
Jak vybrat školku?

Jak vybrat školku?

11. 8. 2016 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku


Přechod z domácího prostředí do cizího kolektivu je ale pro každé dítě obrovskou změnou a správným výběrem mateřské školy můžeme ovlivnit, zda půjde o změnu pozitivní nebo negativní. Výběr mateřské školy bychom tedy neměli brát na lehkou váhu a zohlednit bychom měli zejména tato kritéria:

1) Vzdálenost školky od místa bydliště nebo práce
Zvykem je dávat dítě do školky, která je nejblíže místu bydliště. Velkou výhodou je, že si takto ušetříme jízdu s rozespalým dítětem přes půl města do práce a například v případě nemoci si můžeme vyzvedávat ze školky obědy. Děti ze školky se navíc budou potkávat i po školce na hřišti, na kroužcích, apod. V případě, že jste doma s druhým dítětem je to bezesporu nejlepší volba. Pokud jste ale pracovně vytížení a pracovní doba Vám končí těsně před zavírací dobou školky, pak je jistě jednodušší moci si dítě vyzvednout hned po práci bez stresu, že dítě vyzvednout nestihnete kvůli práci přesčas, dopravní zácpě, poruše auta, apod. 

2) Otevírací doba školky
V dnešní době jde o jedno z nejdůležitějších kritérií. Ne všechny školky totiž zavírají ve stejnou dobu. Otevírací doba se liší ve městech i napříč městy. Většina mateřských škol je v provozu 7 do 16:30 nebo do 17 hodin. V menších městech je ale otevírací doba často kratší a nejsou vyjímkou ani školky, které zavírají v 15:30 a to, že rodiče pracují do čtyř hodin je vůbec nezajímá! Je tedy dobré si otevírací dobu školky zjistit dopředu nebo se domluvit se zaměstnavatelem, zda můžete končit v práci dříve, abyste stihli dítě ze školky vyzvednout. Pokud jste na mateřské s druhým dítkem, nejspíš Vám otevírací doba školky nepřijde důležitá. Je ale dobré myslet dopředu. Dítě bude do školky chodit celé tři roky a Vám se může naskytnout možnost nastoupit do práce dříve nebo např. na částečný úvazek. Pak může být krátká otevírací doba školky problém.

3) Typ školky
Pokud jste doposud znali rozdělení mateřských škol pouze na státní a soukromé, vězte, že typů mateřských škol je mnohem více. Mateřské školy dnes mají možnost vybrat si, jaký rámcový vzdělávací program budou ve školce uplatňovat a mnoho z nich využívá alternativní metody vzdělávání:

  • Montessori školky, jsou mateřské školy, ve kterých se s dětmi pracuje na základě principu „Pomoz mi, abych to dokázal sám“. Děti jsou vedeny k samostatnosti a kreativitě, ale i ohleduplnosti vůči ostatním.
  • Ve Walfdorských školkách je zase důraz kladen na prožívání, učení se pozorováním a experimentováním. Děti si zde hrají s hračkami z přírodních materiálů, učí vnímat přírodu i sami sebe.
  • Zdravé školky je označení pro školky, které se zaměřují na zdravý životní styl dětí, to znamená na zdravou stravu a dostatek pohybu.
  • V neposlední řadě je potřeba zmínit Lesní školky, jejichž obliba u rodičů v posledních letech strmě stoupá. Jak je již z názvu patrné, děti tráví většinu dne v lese, na procházkách, zkrátka v přírodě. Většina lesních školek má zázemí v dřevěných chatkách nebo stanech.

4) Aktivita školky
V aktivitě a počtech pořádaných akcí pro děti se státní mateřské školy velmi liší. Některé školky během roku pořádají jednu mikulášskou a jednu vánoční besídku. Jsou ale také školky, které s dětmi pravidelně chodí na výlety, na bazén, do solné jeskyně, do divadla, pořádají akce pro rodiče, odpolední kroužky apod. To, že školka nepořádá akce samozřejmě neznamená, že je v péči o děti jakkoli horší. Pro děti jsou ale výlety a různá divadélka, maškarní bály a podobně velkým zpestřením. Je také dobré si před zápisem do školky zjistit, zda má školka webové stránky nebo facebook, kam vkládá fotky z akcí a z běžného provozu školky. Nejenže tak rodiče tak mají o dění ve školce dobrý přehled, ale je to i dobré znamení, že školka je vůči rodičům otevřená a vstřícná.

5) Reputace školky
Soukromé mateřské školy už dávno přišly na to, že doporučení od rodičů je ta nejlepší reklama a na jejich webových stránkách se reference objevují velmi často. U školek státních jde ale spíše o vyjímky. Pokud chcete zjistit, jak jsou ostatní rodiče se školkou spokojeni, můžete oslovit buď samotné rodiče, které vídáte u školky, můžete se zeptat sousedů, apod. Druhou variantou je navštívit webové stránky, které se hodnocením mateřských škol zabývají, jako jsou například Topskolky.cz. Rodiče zde mohou mateřské školy hodnotit, přidávat k nim své komentáře a sdílet tak své zkušenosti s ostatními rodiči. Na stránkách ale zatím nejsou ohodnoceny všechny školky, nejlepší je proto bezesporu kombinace obojího. Dobrým vodítkem při výběru školky Vám také může být ŽEBŘÍČEK NEJLÉPE HODNOCENÝCH ŠKOLEK RODIČI ZA ROK 2013.

Milí rodiče, přejeme Vám abyste měli při výběru školky šťastnou ruku a hlavně, aby se prckovi ve školce líbilo.

Martina Šebestová, autorka webu

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru