Top školky | Blog
Porodné 2014

Porodné 2014

11. 8. 2016 | Vzdělávání Sdílet na Facebooku

Výše porodného

  • porodné na jedno (první) dítě činí 13 000 Kč
  • porodné na dvojčata nebo vícerčata činí 19 500 Kč

Kdo má na porodné nárok
O porodné mohou žádat ty rodiny, kterým se narodí dítě a současně jejich příjmy za předcházející čtvrtletí nepřesáhnou 2,4 násobek životního minima. Nárok na porodné má tedy nárok běžná dvoučlenná rodina, jejíž čisté příjmy (obou manželů) nepřesáhly částku 18 504 Kč. Pokud se jedná o matku samoživitelku, pak její čistý příjem nesmí přesáhnout částku 11 712 Kč měsíčně.

Výpočet nároku na dávku
Ze všeho nejdříve je potřeba spočítat životní minimum rodiny. Životní minimum lze snadno vypočítat pomocí kalkulačky na webu MPSV. Miminko se v kalkulačce bere jako nezaopatřené dítě ve věku do 6 let a pozor - i matky samoživitelky se počítají jako “vícečetná domácnost” (žena a miminko). Takto vypočtené životní minimum rodiny vynásobte číslem 2,4. Získáte tak limit, který je pro přiznání porodného rozhodující.

Následně je potřeba spočítat čistý měsíční příjem rodiny. Ten činí průměr výdělku ze zaměstnání nebo podnikání za předchozí kalendářní čtvrtletí plus další příjmy, jako např. sociální dávky, podpora v nezaměstnanosti nebo důchody (vdovský, sirotčí, invalidní, starobní).

Jestliže jsou čisté příjmy rodiny (obou manželů nebo samoživitelky) za předchozí kalendářního čtvrtletí nižší než 2,4 násobek životního minima vaší rodiny, máte na porodné nárok.

Vyřízení žádosti o porodné
Žádost o porodné se vyřizuje na úřadu práce v místě trvalého bydliště. Pro vyřízení žádosti lze využít připravený formulář Ministerstva práce a sociálních věcí - Formulář porodné 2014. O porodné rodiče mohou žádat až po narození dítěte a k žádnosti je potřeba doložit osobní doklady obou rodičů, rodný list dítěte a přijmy obou rodičů.

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru