Top školky | Blog
Peněžitá pomoc v mateřství 2014

Peněžitá pomoc v mateřství 2014

11. 8. 2016 | Vzdělávání Sdílet na Facebooku

Pokud by nastávající maminka nastoupila na mateřskou dovolenou později, došlo by ke krácení dávky. Na mateřskou nemá nárok žena, která si neplatí nemocenské pojištění. Stát ji ale bez prostředků nenechá. Jestliže žena nesplní zákonné podmínky pro přiznání mateřské, tak dostává ihned po narození dítěte rodičovský příspěvek.

Nárok na mateřskou
Aby vznikl mamince nárok na mateřskou, tak musí splnit zákonné podmínky. Podmínky se liší pro maminky samostatně výdělečně činné, zaměstnané maminky a nezaměstnané maminky.

Zaměstnankyně bude pobírat mateřskou, jestliže v den nástupu na mateřskou dovolenou je účastna na nemocenském pojištění. Zjednodušeně řečeno musí být v klasickém zaměstnaneckém poměru. Tuto podmínku nesplňuje tedy dohoda o provedení práce. Zaměstnankyně být účastna na pojištění alespoň 270 kalendářních dní v posledních dvou letech před nástupem na mateřskou. Do této lhůty se přitom nezapočítává např. doba v evidenci na úřadu práce.

Podnikatelka: Aby měla podnikatelka v budoucnu nárok na mateřskou, tak je nutné, aby si platila dobrovolné nemocenské pojištění. Samotná výše mateřské následně závisí na měsíční platbě dobrovolného nemocenského pojištění. Samozřejmě nestačí platit dobrovolné nemocenské pojištění měsíc před očekávaným porodem, podnikatelka musí být účastna na dobrovolném nemocenském pojištění alespoň 180 dní v období jednoho roku před porodem. I podnikatelka musí být účastna na dobrovolném nemocenském pojištění v posledních dvou letech před dnem nástupu na mateřskou alespoň po dobu 270 kalendářních dní.

Nezaměstnaná: Pokud je žena vedena na úřadu práce, tak nemá na mateřskou nárok. Jako nezaměstnaná totiž nejste již účastna na nemocenském pojištění. Pokud se „nevlezete“ do tzv. ochranné lhůty budete po porodu pobírat rovnou rodičovský příspěvek. To samé platí i u studentek, doba studia se totiž nově nezapočítává jako doba účasti na nemocenském pojištění. V tomto případě se bude ihned po narození dítěte čerpat rodičovský příspěvek.

Podpůrčí doba
Podpůrčí doba (doba poskytování dávky) začíná nástupem na mateřskou. Podpůrčí doba činí 28 týdnů, u ženy, která porodila zároveň dvě nebo více dětí činí podpůrčí doba 37 týdnů.

Ochranná lhůta
Ochranná lhůta má zajistit, aby ženy nezůstaly bez prostředků v době těhotenství, kdy jedno zaměstnání skončily a do nového ještě nenastoupily. Pro vznik nároku na mateřskou činí tolik kalendářních dnů, kolik činilo toto jejich poslední zaměstnání, maximálně však 180 kalendářních dnů.

Přejít na výpočet mateřské

Zdroj: finance.cz

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru