Top školky | Blog
Jaká mateřská škola je ideální?

Jaká mateřská škola je ideální?

11. 8. 2016 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku

S nadcházejícím jarem se blíží zápisy do mateřských škol. A nejspíše jako každý rok řeší rodiče malých mrňousků, kam dítě umístit. Pro jednodušší rozhodování přinášíme základní dělení MŠ (mateřských škol), které v ČR existují. 

Z jakých školek máte možnost vybírat?

Veřejné mateřské školy podléhají školskému zákonu, jsou zřizované státem, krajem nebo obcí. Rodiče za dítě platí stravování a příspěvek na provoz, který se pohybuje do 1000,- Kč na měsíc.
Soukromé mateřské školy podléhající školskému zákonu zřízené církevními právnickými osobami, nebo jiným právnickými osobami za účelem poskytnutí vzdělání. Měsíční platby za dítě se pohybují kolem 4000,- Kč.
Soukromé mateřské školy, pro které platí obecné právní předpisy a řídí se živnostenským zákonem. Jsou bez jakýchkoli dotací a školkovné si stanovují sami.

Speciální zaměření mateřských škol

Další dělení mateřských škol je dle jejich zaměření, tedy především formy výuky a přístupu k dětem☺. Nejčastěji najdeme mateřské školy jazykové, Montessori, lesní školky nebo eko školky.

Výhody státních a soukromých MŠ

Jedinou velkou výhodou státních MŠ, jak je zřejmé z rozdělení výše, je cena, ale ne vždy je cena pro všechny rodiče rozhodující.

A jaké jsou výhody soukromých mateřských škol?

  • Maximální vstřícnost vůči potřebám rodičů (hlídání i mimo školkové hodiny)
  • Menší počet dětí na jednoho učitele – individuální přístup
  • Přirozené prostředí – děti nejsou nepřirozeně stratifikovány do tříd podle věku, tím i dochází k rozvoji smyslu pro spolupráci, starší pomáhají mladším atd.
  • Přijímání dětí s osobními specifickými potřebami – např. hyperaktivní děti, děti nosící pleny, děti, které nemusí po obědě spát atd.

Štěstí přeje připraveným

I přes veškerou snahu stálého navyšování kapacit státních mateřských škol se některé děti do státních školek nedostanou. A zde stojí rodiče před rozhodnutím, kam své dítě nejlépe umístit.
Ať tak nebo jinak, pro rodiče, kteří chtějí své dítě rovnou umístit do soukromé školy z důvodu specializace nebo pro rodiče, kterým dítě nepřijmou do státní školky, přinášíme pár rad, na co se zaměřit při výběru.

Jak vybrat soukromou školku?

Výběr z možných specializací, projít si možnosti, určit a vybrat si.
Doporučení či jiné reference – možnost zkoušky, má školka i jiné aktivity, propagace atd?
A dále jsou to věci, které byly výše zmíněny jako výhody soukromých škol, je důležité především:
prostředí školky, jak interiér, tak exteriér (zahrada, hřiště, dětské toalety, místnost na spaní, herna atd.)

  • počet učitelů (zjistit si, jak velký je věkový rozdíl dětí a poté, kolik učitelů se dětem věnuje. Není dobré, když je věkový rozdíl příliš velký a při tom je jeden učitel. K malým dětem min. do roka a půl by měl být přidělen zvlášť učitel – alespoň 1 učitel na 2 takto malé děti, plus učitel k dětem starším)
  • aktivity pořádané MŠ (procházky, výlety, kroužky atd. Každá dobrá MŠ má v dnešní době internetové stránky, z kterých se dá zjistit o těchto aktivitách nejvíc, pokud MŠ stránky neaktualizuje, pak je zřejmé její další fungování)
  • zpětná vazba dítěte

Na závěr stručně a jasně:-). Je důležité, aby dítě bylo spokojeno, aby mělo řád a neustálý a zodpovědný dozor v odpovídajícím prostředí. Ať už se jedná o soukromou či státní mateřskou školu.

Autor: Lenka Housková, Česko-anglická školka Dobříš 

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru