Top školky | Blog
Kdy je třeba odložit nástup do školy?

Kdy je třeba odložit nástup do školy?

11. 8. 2016 | Vzdělávání Sdílet na Facebooku

Důležité je, co vám řeknou psycholog a logoped, kteří školku a předškoláky v předškolním roce navštěvují. Pokud opravdu vaše dítko má nedokonalou výslovnost, či je ještě příliš "dětské" pro nástup do školy, tito odborníci vám doporučí odklad a věřte, že vědí proč. Dítko by v první třídě ucítilo oproti ostatním dětem hendikep, protože zatímco by se ještě učilo správně vyslovovat, děti by se učily správně psát a číst. Jiné děti opravdu na školu v šesti letech ještě nejsou zralé. Být rodičem takového dítěte, vůbec se neznepokojuji a o rok delší dětství, bez úkolů a známkování, mu dopřeji.

Co ale s dětmi, které se narodily na podzim? Věkově jsou o trošku mladší než jejich vrstevníci, kteří do školy podle data narození patří, mentálně jsou na stejné úrovni. Doma se rozhodnete, že mu tedy dopřejete odklad – odložení nástupu na základní školu ještě o rok. No jo, ale ono vaše dítko nastoupí v sedmi letech se šestiletými a rozdíl by mohl být znát. Co teď? Pokud si nejste jisti, co by právě pro vašeho potomka bylo nejvhodnější, opět bych dala na radu odborníků, ať posoudí a doporučí nejvhodnější řešení.

Kamarád našeho synka ze školky byl o rok starší než náš Míša. Protože měl potíže s vyslovováním některých souhlásek a ještě měl občasné potíže s nočním pomočováním, byl mu jednoznačně doporučen odklad. Do školy tedy nastupovali ve stejné době. A bylo to ideální řešení. Kamarádova výslovnost se upravila, psychické problémy, s nimiž bylo spojeno občasné noční „probuzení“, se odhalily a začalo se s nimi pracovat a chlapeček (a jeho rodiče) rozhodně nestrádá tím, že byl ve školce o rok déle. Naopak, prospívá poměrně dobře. Já jsem tedy rozhodně PRO odklad nástupu do školy, pokud je to nutné.

Karolina Zarzycká

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru