Top školky | Blog
Jak se zbavit plínek?

Jak se zbavit plínek?

11. 8. 2016 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku

Většina dětí se mezi prvními a druhými narozeninami naučí na nočník chodit. Najdou se však děti, kterým to trvá déle. Nejdůležitější je učení na nočník neuspěchat. Dítě musí samo chápat, že má v plence mokro a chtít ji vyměnit. Obecně se říká, že holčičky jsou šikovnější než chlapci. Pokud se rodiče snaží chození na nočník uspěchat a dítě nutí, obvykle se dítě vzepře a doba učení se díky tomu ještě více prodlouží. Sezení na nočníku by mělo trvat pouze chvilku, několik málo minut. Pokud po této době dítě nevykoná žádnou potřebu, je zbytečné jej na nočníku držet déle.

Mám doma dvě děti a obě jsem se snažila učit stejně. Ale opravdu bylo vidět, že je mezi synem a dcerou veliký rozdíl. Poprvé jsem děti posadila na nočník v jednom roce. Syn vůbec nechápal, co po něm chci. Pravidelně vždy po uplynutí 3-4 týdnů jsem zkoušela syna na nočník posazovat a vždy jsem pochopila, že ještě nenastal ten správný čas. Až v 18 měsících se nám podařilo zahájit pravidelné snažení. Celý den jsem jej hlídala a průběžně během dne (přibližně 1x do hodiny) jsem jej posazovala na nočník. Od 20 měsíců jsme plenky používali již jen na spaní. Často se ale stávalo, že si při hraní nevzpomněl a neustále jsem jej musela hlídat a připomínat mu, aby si došel na nočník. Na spaní nosil syn plenky do 4,5 let. Velmi tvrdě spal a čurání ho nikdy neprobudilo.

Dcera byla v učení na nočník mnohem šikovnější. V jednom roce jsem se pokusila ji posadit na nočník a k mému velkému překvapení se hned vyčurala. Od 15 měsíců jsme chodili na nočník pravidelně. V 18-20 měsících se naučila na nočník chodit sama a vůbec jsem jí nemusela nic připomínat. Byla v tomto ohledu naprosto samostatná. Snad nikdy se nestalo, že by se při hraní počurala. Byla opravdu moc šikovná. Od 2,5 roku byla dcera zcela bez plen, a to i v noci. A když se jí chtělo v noci čurat, vždy  se vzbudila, došla mě probudit a šla se vyčurat na nočník.

Každé dítě se naučí chodit na nočník. Jen někomu to trvá déle. Proto zůstaňte v klidu a nepropadejte obavám. Pokud například jdete na návštěvu, nebo jedete na výlet, doporučuji dítěti i v době snažení plenku raději dávat. Předejdete tak riziku, že dítě na návštěvě počurá koberec či sedačku, nebo na výletě se dítěti stane nehoda a vy jej nebudete moci převléci do suchého oblečení. Navíc si dítě více událost užije.

Před blížícími se 3. narozeninami je vhodné vyměnit nočník za klasický záchod.

Soňa Kottová

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru