Top školky | Blog
Alergie u dětí

Alergie u dětí

11. 8. 2016 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku

Proto jsem brala jako naprostou samozřejmost, že moje děti alergii mít nebudou. Po kom taky. Nikdo z rodiny to přeci nemá. Jak jsem se poté dozvěděla, statistické údaje tvrdí, že dítě, kde se alergie v rodině vůbec nevyskytuje, má pouze 10% pravděpodobnost, že samo alergii bude mít. Tak čeho se bát, že...

Z této představy mě vyvedlo jedno pěkné slunečné odpoledne loni v dubnu. Dceři bylo 9 let a je to normální zdravá holčička, bez výrazných nemocí, bez snížené imunity a s vyváženou stravou, kterou se snažím přiměřeně kontrolovat. Nutno dodat, že jde o dítě donošené, narozené v termínu a plně kojené do devíti měsíců věku.

Přišla ze školy a probíhalo běžné odpoledne. Najednou za mnou přiběhla. Naprosto mě vyděsila tím, jak vypadala. Červené napuchlé oči, kropenatý obličej i ruce a v očích žlutavá ložiska hnisu, a to skutečně ve velkém množství, což jsem opravdu ještě neviděla. Dceři jsem opláchla obličej i oči a jeli jsme na pohotovost, kde mám potvrdili prudkou alergickou reakci. Po následné návštěvě alergologické ambulance nám lékařka sdělila poměrně silnou alergii na břízu.

Po kom? Po nikom, nikdo to v rodině přece nemá. Jak nám řekla doktorka, dcera je prostě první v řadě. Bohužel je určitá pravděpodobnost, že tuto alergii bude předávat dále svým dětem.

Čím to je? Prostředím, špatnou stravou, špatným ovzduším, důvod můžu pouze odhadovat. Faktem je, že jsme tuto alergii museli řešit. To i proto, že dcera měla velmi výrazné hnisavé projevy v oblasti očí a to je poměrně nebezpečné. A před břízou neutečete, dolet pylu je až 10 km. Bohužel situace se záněty v očích se to jaro ještě několikrát opakovala, díky medikaci a rychlému zásahu (výplachy, kapičky, prášky) se ale příznaky výrazně snížily.

A nyní chci popsat svoji zkušenost s vakcinací, což je typ léčby na alergii. Ze začátku jsem k ní měla nedůvěru, představovala jsem si pod tím určitý typ očkování, ale není to tak. Jde o kapičky, které se v určitých intervalech a v určitém množství dávají pod jazyk. Dávky se přiměřeně a postupně zvyšují. Jde o dlouhodobou léčku, která trvá 5 let. Kapičky obsahují určité množství dominantního alergenu, v našem případě břízy a tělo si tak na tento alergen postupně, pomalu a přirozenou cestou vytváří protilátky. S vakcinací jsme začaly v prosinci, postupně zvyšovaly doporučené dávky a čekala jsem na sezonu břízy, která letos začala poměrně brzy a to již v březnu.

Výsledky? Výborné!!! Byla jsem nadšená. Ani jednou dcera neměla vyrážku, ani jednou záněty v očích, pšíkání a rýma byly minimální. Jediným problémem bylo lehké pálení očí, na což stačily obyčejné kapičky.

Bohužel, alergie je nemoc dnešní doby. Statisticky má nějaký druh alergie každé druhé dítě. Nezbývá, než se s tím smířit a začít přiměřenou léčbu. Je vidíte z mého příběhu, i dítě, jehož rodinná anamnéza není zatížena žádnou alergií, ji může mít. Za sebe mohu vakcinaci doporučit, nám se opravdu osvědčila, a to již po 5 měsících od začátku užívání.

Přeji Vám i Vašim dětem krásné společné dny:-).
Lenka Kácová

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru