Top školky | Blog
Jak na dodržování povinností u dětí?

Jak na dodržování povinností u dětí?

11. 8. 2016 | Výchova Sdílet na Facebooku

Další povinnosti má mít dítě ve společné domácnosti, samozřejmě přiměřené věku. Tato věc velmi, ale opravdu velmi souvisí s důsledností a pečlivostí rodičů, protože děti jsou velmi vychytralé a mají neskrývanou radost, pokud jim určité věci nepřipomenete či po nich nezkontrolujete:-).

Já sama jsem s dodržováním povinností u svých dětí ze začátku velmi bojovala. Důsledně jsem se snažila kontrolovat nařízené činnosti – úklid hraček, naklepaný polštář, uklizený stůl, apod. Skutečností je, že někdy jsem zapomněla, či danou věc vůbec nezkontrolovala a poté jsem si zcela jasně uvědomovala, jak je důslednost důležitá a jak velmi ošemetné je ji nedodržovat. Ti malí nezbedníci totiž využijí každou skulinku k tomu, aby úkoly plnit nemuseli.

Když dcery nastoupily do školy, snažila jsem se dohodnout jasná pravidla. Úkoly nenechávat na poslední chvíli, do určité hodiny mít připraveny věci do školy, mít zkontrolované tužky v penálu a další pomůcky do školy. Časem se tyto povinnosti velmi dobře zafixovaly a se samotnou přípravou do školy nemáme problémy.

Horší to bylo s pomocí v domácnosti. Jsem zastáncem toho, že od určitého věku (a to je již školní, případně i dříve) má dítě plnit své povinnosti „ve společných prostorách bytu či domu“. Žijeme zde přece všichni společně.

Vytyčila jsem doma tedy několik základních bodů úklidu, se kterým mi děti měly pomáhat:
1. úklid dětského pokoje
2. luxování společné chodby
2. umývání umyvadla v koupelně
4. 1x týdně věšení drobného prádla

Ze začátku jsem naivně doufala, že mé dcery si na úkoly samy vzpomenou. Když jsem ale zjistila, že s velkou radostí zapomínají a posouvají své povinnosti do dalšího dne, rozhodla jsem se k praktické tabulce, kterou jsem vystavila na ledničku. Konkrétní dny – konkrétní povinnosti. Co je psáno, to je dáno. Kdo splní úkol, políčko si odškrtne. Času, který jsem strávila nad sestavováním tabulek jsem nikdy nelitovala.

Možná to zní trochu vojensky, ale tento postup se mi velmi osvědčil. Děti milují vytyčené a jasně stanovené hranice a konkrétně popsaná pravidla, a to se mi naprosto zřetelně promítlo v mých vystavených tabulkách. Tabulky jednoznačně všem doporučuji! Jsou-li děti ještě malé, mohou být v políčkách nakreslené obrázky, co se má dělat a políčko pak jednoduše odškrtne rodič.

Skutečností je, že i tak dcery občas zapomenou a daný úkol nesplní a je pak jen na mě, aby moje důslednost byla vždy v pohotovosti. Jinak to prostě nejde. Ale ruku na srdce, copak my dospělí vždy splníme vše tak, jak máme?...☺

Příjemné dny přeje,
Lenka Kácová


 

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru