Top školky | Blog
Co dělat při febrilních křečích dítěte?

Co dělat při febrilních křečích dítěte?

11. 8. 2016 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku

Co ale dělat, pokud se dostaví náhlá vážná komplikace, jako jsou třeba febrilní křeče při horečnatých stavech? Febrilní křeče se mohou objevit při horečce kolem 39 stupňů Celsia u dětí do čtyř až pěti let věku. Křečovité záchvaty mohou trvat od několika desítek vteřin až do patnácti minut, poté odeznívají. Kdo tuto situaci zažil, ví, že to jsou jedny z nejdelších minut v životě. Febrilní křeče způsobuje nižší stabilita dětského nervového systému, který způsobuje dráždění mozku horečkou. Mozek vyšle informace svalům a nervům, svaly se pak napínají a stahují, a tím dochází ke křečím. Záchvat může být pro dítě nebezpečný tím, že dochází ke ztrátě vědomí, případně poruchám dýchání. Z nepřirozeného stahování a napínaní svalů dochází ke škubání a třesu dětského tělíčka, a to včetně svalů v obličeji.

Nám se podobná situace přihodila, když byly synovi čtyři roky. Vyzvedla jsem jej ze školky, kde si ještě po spaní hrál na zahradě. Tehdy svítilo sluníčko, syn byl velmi uhřátý a zpocený. Domů došel bez problémů, doma už mi přišlo, že má zvýšenou teplotu, po změření jsem zjistila, že má horečku 40 stupňů Celsia. Poslala jsem ho do postýlky s tím, že mu připravím čajík a uvidíme. Čaj už jsem nestihla uvařit. Vidím, jak udělá jeden krok, pak se mu protočily panenky, okamžitě zbledl a omdlel. To už jsem volala záchranku, kde mě přes dispečink instruovali, co dělat. Uložit na pevnou podložku (gauč), chladit čelo a snažit se jej udržet při vědomí. Sanitka přijela okamžitě, i když to byly právě výše zmíněné nejdelší minuty v mém životě, a odvazla nás do nemocnice. Tam jsme strávili pět dní, dokud se nepodařilo ustálit alespoň normální teplotu. Čtyřicítky přetrvávaly tři dny, nezabíraly penicilinové injekce, ale šetrnější paralenový čípek. Jako prevenci jsme dostali diazepam a čípky, které jsme rozdali všem členům rodiny, aby byly v případě potřeby po ruce. Nutno podotknout, že se křeče u syna již nikdy nedostavily.

Podle odborníků se poskytuje první pomoc při febrilních křečích následovně: dítě položíme na zem, nebo na postel, ale dáváme pozor aby nespadlo, dále odstraníme z dosahu dítěte předměty, o které by se mohlo zranit, a hlavičku otočíme na stranu, aby mohly lépe odtékat sliny, případně zvratky. Preventivně se dá febrilním křečím při horečkách zabránit takto: snižujeme teplotu již při prvních příznacích horečnatého onemocnění, avšak dáváme pozor na možnost objevení se křečí po pominutí účinku podávaných léků. Někdy se na doporučení lékaře podávají tlumicí léky v malých dávkách - diazepam – jako prevence křečí. Děti, které trpí febrilními křečemi opakovaně, jsou sledovány na neurologii a obvykle se u nich doporučuje odložit očkování živými vakcínami. Ostatní očkování by měla být také zkonzultována s neurologem.

Přeji Vám, ať se Vašim dětem febrilní křeče vyhnou velikým obloukem.

Maminka Karolína

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru