Top školky | Blog
Pět důvodů, proč dát dítě do mateřské školy

Pět důvodů, proč dát dítě do mateřské školy

11. 8. 2016 | Vzdělávání Sdílet na Facebooku

Samostatnost - určitě chcete, aby se váš potomek naučil samostatně jíst, oblékat a zvládal základní úkony sebeobsluhy. Často ale potřebujete udělat jiné věci, potřebujete ušetřit čas a tak to raději uděláte za dítě. Chyba. A v tomto má školka výhodu, tento servis tu totiž nefunguje. Nelze každého zvlášť nakrmit a každého zvlášť obléknout. Zároveň je pro dítě motivací vidět, že ostatní děti jsou již oblečené, třída čeká a třeba zrovna na něj. Zcela určitě se bude snažit nedostatky dohnat. Navíc – učitelky ve školce mohou odhalit některé nedostatky, např. hyperaktivitu, problémy s řečí, extrémní uzavřenost - a na toto upozornit.


Nemocnost - v mateřské škole se dítě poprvé setkává s velkým kolektivem. Stačí jedno dítě s rýmou a smrká celá třída. I vaše dítě takto zcela přirozenou cestou pozvolna získá imunitu a odolnost, aby se mohlo běžným nemocím a virózám bránit. Pokud toto v mateřské škole neabsolvuje, hrozí, že vám promarodí první třídu. A tam už bude muset dohánět učení.

Kontakt s vrstevníky - sociální učení provází vaše dítě po celou dobu v mateřské škole. Potřebuje kontakt se stejně starými dětmi, které mají stejné zájmy, starosti i radosti. Dokážete si představit, že vy sama byste se vůbec nepohybovala v kolektivu svých vrstevníků? Dítě, které kontakt se svými vrstevníky nemá, může být u zápisu do školy sociálně nezralé. Bude špatně reagovat na velký kolektiv, může trpět úzkostmi nebo i agresivitou.

Kontakt s dospělými – je velmi důležitý. Dítě se učí poznávat jinou autoritu, než jsou jeho rodiče. Učitelky ve školce musí poslouchat, respektovat a samostatně s nimi komunikovat. Výborná příprava do školy.

Nápodoba - první forma učení – napodobování. Pro mateřskou školu toto platí beze zbytku. Máte pocit, že máte doma nešiku, že děti v jeho věku umí spoustu věcí lépe? I v tomto má školka výhodu, děti se po sobě „opičí“, nechtějí být v ničem horší, jsou soutěživé. Chtějí dokázat, že umí to, co ostatní, učí se od druhých a vrstevníci jsou jim velkou inspirací. Samozřejmě, odkoukají u různé lumpárny, ale které dítě občas nezazlobí.

Tak co, máte ještě nějaké důvody, proč dítě do školky nedat? Možná vaše obavy, že to dítě nezvládne, většinu dne propláče, zda učitelka vašeho potomka dostatečně uhlídá. Ale to je již o vašem přístupu a důvěře v personál školy.


Přeji hezké jarní dny,
Lenka Kácová

Komentáře (1)

Renča | 24. 3. 2017

...je nemoc a nemoc...rýma ,kašel...budiž...ale roupi a vši...to už je moc

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru