Top školky | Blog
Dětský občanský průkaz

Dětský občanský průkaz

27. 12. 2016 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku

Když se chystáte vycestovat za hranice republiky s malým dítkem, neobejdete se, podle našich právních předpisů, bez cestovního pasu pro své dítě. Dnes již totiž není možné, nechat si potomka zapsat do svého vlastního průkazu. Ovšem ne každá maminka ví, že je pro dítě možné vystavit mu namísto klasického cestovního pasu pouze občanský průkaz.


Podle mého to má mnoho výhod. Jednou z těch nejpraktičtějších, je velikost. Občanku svého dítěte můžete mít stále u sebe v peněžence a vyhnete se tak starostem při plánování cesty – kam že jste doklad pro své dítě schovali. Vyřízení je stejně jednoduché jako u „dospělácekého“ OP. Zkrátka potřebujete rodný list, pak samozřejmě doprovod jednoho z rodičů s jeho doklady totožnosti a přibližně 50 Kč na poplatek. Dítko také nezapomeňte doma, protože si jej paní za přepážkou potřebuje vyfotografovat.


Občanku svého dítěte můžete mít stále u sebe v peněžence a vyhnete se tak starostem při plánování cesty – kam že jste doklad pro své dítě schovali.


Moje zkušenost při vyřizování občanského průkazu nebyla ideální, proto se s vámi chci podělit o to, s čím jsem se setkala já a čemu se vy můžete vyvarovat. Když jsem přišla se svým synem do kukaně, ve které se doklady vyřizují a zároveň fotí, paní si začala vypisovat papíry a zadávat informace do počítače. I když celý proces zabral asi pět minut, malý začal být na stoličce nevrlý, vzduch začal být vydýchaný a když paní za přepážkou řekla, že si syna vyfotí, byl už hysterický pláč v plném proudu. Ani slibovaný pamlsek, ani pohádka na telefonu nebyly příslibem zvednuté hlavy a hezké fotky. Nutností jsou otevřené oči dítěte, i když zde mají možnost zapsat do poznámky na dokladu, že to nešlo splnit z důvodu nespolupráce potomka, například pláče.


Jakmile pracovnice, která si ani s fotoaparátem příliš nerozuměla, pořídila malému alespoň jednu nerozmazanou fotku, musela jsem souhlasit s jejím použitím do průkazu. Z toho důvodu je můj syn na fotce velmi nehezký. Fotka je černobílá, on byl rudý vzteky a tak vypadá jako malé, velmi vzteklé dítě. Alespoň se povedlo, že má otevřené oči.


Ve chvíli, kdy vejdete do kukaně, požádejte úřednici, aby nejprve pořídila fotku a až poté začala vypisovat formuláře. 


Proto mám pro maminky, které se rozhodnou vyřídit svým malým dětem občanku, jeden tip. Ve chvíli, kdy vejdete do kukaně, požádejte úřednici, aby nejprve pořídila fotku a až poté začala vypisovat formuláře. Pokud s vámi přijde na úřad i někdo další, koho dítě zná, nechte dítě venku s ním a doveďte jej dovnitř pouze na focení. Pokud tedy nebude plakat jen proto, že se jeho maminka ztratila. A pokud ani takto nepochodíte, mám pro vás dobrou zprávu, můžete si nechat udělat jen o něco málo dražší pas, na kterém budete mít druhý pokus o lepší vzhled dítěte a vyberete si prostě ten doklad, který se Vám bude líbit více.


Možná si v první moment řeknete, že vzhled dítka na fotce není důležitý. Já jsem si před naší první cestou do zahraničí říkala taky. Ale když potom dostal tento doklad do ruky průvodčí v Rakousku a vybuchnul smíchy, sotva jej uviděl, řekla jsem si, že je na čase, zajít si pro pas. A tak vám držím palce při vyřizování, jak občanského průkazu, tak pasu pro vaše dítě.

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru