Top školky | Blog
7 zajímavých knih, které mohou ovlivnit vaše mateřství a rodičovství

7 zajímavých knih, které mohou ovlivnit vaše mateřství a rodičovství

15. 1. 2018 | Vzdělávání Sdílet na Facebooku

Jeden z důvodů, proč miluji tištěné publikace o mateřství a rodičovství je ten, že mají ke mně a k mému dítěti naprosto neutrální postoj (na rozdíl od příbuzných a kamarádů, včetně internetových známých).

A tak v dobách klidu a pohody si ráda přečtu nějakou knížku, abych konfrontovala svoje myšlenky a představy s odborníky či těmi zkušenějšími lidmi, než jsem já. Ještě radostněji se vrhám na zábavné čtení a s úsměvem na rtech vychutnávám „cizí neštěstí“ matek a otců, vtipně popsaných jejich autory. Neocenitelnou roli mně ale knihy přinášejí ve dnech, kdy potřebuji povzbuzení a někdy i návod, jak náhle vzniklé rodičovské problémy překonat.

Vzpomínám si, jak jsem po zjištění, že jsem těhotná, zaběhla nejdříve do knihkupectví a obtěžkána třemi knihami jsem upalovala nedočkavě domů, abych se tam dočetla, co mě čeká a nemine. Cestu do oblíbeného obchodu jsem absolvovala ještě několikrát a police v knihovně se pěkně zaplňovala texty o vývoji a výchově dětí, plné doporučení i chyb rodičů. Nikdy jsem nelitovala času ani peněz. Nejenom ve chvílích, když jsem se rozplývala nad myšlenkami autora, ale ani v okamžiku rozčílení, kdy jsem měla chuť knížku vyhodit z okna ven. Pokaždé mě to posunulo někam jinam a vždy jsem si našla něco, co mně velice pomohlo.


Které mé oblíbené tituly by se mohly stát i pro vás inspirací a poskytnout vám neocenitelné rady?

VELKÁ ČESKÁ KNIHA O MATCE A DÍTĚTI (Taťána Hanáková, Magdalena Weberová, Pavla Volná)

Oblíbená kniha je určena českým maminkám a provede vás od početí přes těhotenství až do jednoho roku miminka. Výborná publikace je obohacena velkým množstvím názorných fotografií a obrázků. Pomůže vám na začátku vaší cesty mateřstvím a je výborným záchytným bodem při problémech, které mohou nastat. Pokud jste vyznavači alternativní medicíny, najdete zde dobré rady o bylinkách a homeopatii.

ŽIVOT DÍTĚTE (Katěřina Janouchová)

Moderní obsáhlá kniha české autorky, matky pěti potomků, začíná dobou těhotenství a končí až pubertou dítěte. Spisovatelka je vyznavačkou tolerantní výchovy, založené na podpoře individuality každého dítěte a budování pevných hranic, které se děti postupně naučí respektovat. Poradí vám, jak s nimi mluvit o sexu nebo o rozvodu a věnuje se i problémům naší doby (mobilní telefony, počítače, šikana, násilí, poruchy příjmu potravy…), které ve stejně laděných publikacích často chybí.

KONCEPT KONTINUA (Jean Liedloffová)

Z nabídky knih cizích autorů není možné zapomenout na neobvyklé dílo americké spisovatelky, které se stalo už v době napsání (rok 1975) světovým bestsellerem. Díky expedicím k jihoamerickým indiánům získala neocenitelné informace o výchově a přístupu k jejich dětem, tak rozdílné od těch z ,vyspělých zemí´, a při tom použitelné všude ve světě. Troufám si říct, že ji přečtete buď jedním dechem nebo ji budete několikrát tahat ze spodního šuplíku, kam ji otráveně vždy odložíte.

MANUÁL PRO ZAČÍNAJÍCÍ MAMINKY (Jana Abelson Tržilová)

Jestliže máte neustálé pochyby o tom, zda jste dobrá matka, začtěte se do zkušeností a tipů reálných českých maminek, které objela a jejichž zážitky sepsala novinářka a fotografka Jana Abelson Tržilová. Zjistíte, že nejste zdaleka sama, kdo se trápí, že vše neprobíhá tak, jak jste si představovala.

ROZHOVORY O MATKÁCH A MATEŘSTVÍCH (Lucie Hášová Truhelková)

Kniha zajímavých rozhovorů s ještě zajímavějšími ženami-matkami o tom, jak prožívají a zvládají mateřství. Své názory vám sdělí profesionální maminka v SOS vesničce, feministka, nejúspěšnější česká baletka, žena po transplantaci ledviny a slinivky břišní, mistryně světa v atletické disciplíně, matka tragicky zemřelého syna, modelka, spisovatelka a HIV pozitivní maminka.

KRKAVČÍ MATKA? (Veronika Hurdová)

Máma tří dětí, které zemřel manžel v době, kdy čekala právě to třetí, píše několik roků blog, kde laskavě a s vtipem popisuje komické situace, které její rodině každý den přináší sám život. Výběr toho nejlepšího sepsala do knížky, která získala nejenom prestižní ocenění Křišťálová lupa, ale především srdce všech nadšených čtenářů.

ZPOVĚĎ ŠÍLENÉ MATKY (Jill Smoklerová)

Neméně upřímná a vtipná je také kniha americké blogerky, která se čte úplně sama. Na rozdíl od všeobecně přijatého názoru, že mateřství je nejkrásnější věk v životě ženy, dokáže s nadhledem a důvtipem sdělovat světu, že to mnohdy nestojí za nic. Rady, jak se nezbláznit a přežít, jsou předkládány (nejenom matkám) s humorem sobě vlastním.

A jaké poklady skrýváte vy ve vaší knihovničce? Podělte se s námi o knihy vašeho srdce!


Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru