Top školky | Blog
Co způsobí tloustnutí v těhotenství a jak se z toho nezbláznit!

Co způsobí tloustnutí v těhotenství a jak se z toho nezbláznit!

2. 2. 2018 | Mateřství a já Sdílet na Facebooku

Jste těhotná! Nepotřebovala jste ani průkaz od gynekologa, abyste to sama poznala. A teď čekáte dítě! Zázrak přírody se zhmotnil do vašeho podbříšku a tělo začalo pracovat podle výjimečného programu, který může zažít na vlastní kůži jen žena. Možná, že je to poprvé. Nebo taky máte to štěstí, že už po několikáté.

Ale každé těhotenství je jiné, naprosto neopakovatelné. Přesto mají všechna pár společných znaků. Jedním z nich je přirozené zvyšování váhy matky.


Na slovo zvyšování je převážná část žen naprosto alergická. Vytrénované sportovkyně, vyposilované dívky a vydietované dámy tajně doufají, že jejich dosavadní snažení tělo ocení a ručička na váze se bude pohybovat jen kousek nahoru, přesně tolik, kolik bude vážit potomek a to kolem něho. Mírně či více obézní těhulky mají stejné touhy, protože věří, že tělo chytře využije už nashromážděné tukové zásoby a nebude vytvářet zbytečně nové. No a ty budoucí maminky s doposud normální postavou zase spoléhají na to, že když je jejich tělo teď tak akorát, není důvod, aby nebyl i přírůstek v mezím normy.

Tajná přání všech tří skupin jsou zakončena logicky úvahou, že když se tedy zvýší váha jen o hmotnost potomka s placentou a tím vším okolo, po porodu se vše vrátí do původních hodnot.

Příroda se upřímně pobaví a mozek poblázněný návalem hormonů začne vydávat své rozkazy. Naprosto odlišné tělo od těla, a už vůbec ne v rámci očekávání jejich majitelek. A tak učebnicové rozpětí 10 až 15 kilogramů, které na vás bude vykukovat ze všech příruček pro těhotné ženy, může být zrovna ve vašem případě úplně vedle.

Kde se ta kila berou?

První trimestr, který se nese u mnoha žen v duchu zpětného chodu trávicí soustavy a nechutenství, je z hlediska hmotnosti ideální.

Těhulky zhubnou a některé to dokonce vítají s radostí, protože uvidí na své osobní váze čísla, o kterých v minulých měsících jen snily. Ale druhý trimestr je už o něčem jiném. Jako mávnutím kouzelného proutku se objeví chuť k jídlu, tělo přestává trojčit, těšení se na miminko přidá na pohodě, více se odpočívá a méně pohybuje, a když se k tomu přidá lidmi milovaný předsudek JEZ! TEĎ MUSÍŠ ZA DVA!, tukové buňky ani nezvládají svou práci. Tělo v druhé polovině těhotenství navíc začne zvýšeně zadržovat tekutiny a tuk bude shromažďovat naprosto cíleně, protože se připravuje na energeticky náročné období kojení.

Počty kilogramů narůstají geometrickou řadou a díky vzorovým fotografiím v učených knížkách a internetovém světě (kde se určitě pochlubí žena se ideálním přírůstkem a zajisté ne ta, jejíž kila už nezapadají do žádné tabulky) se vám do hlavy pěkně zahnízdí myšlenka, že spíše než budoucí maminka, vypadáte jako nafouklý maskot firmy Michelin. Poslední zbytky rozumu vám zakázaly držet dietu, a i když máte snahu změnit jídelníček, intenzívní chutě vás stejně dostanou. Váhu už obcházíte v uctivém oblouku a vaše sny se začínají ubírat černou cestou plnou představ o pořizování oblečení o 2-3 čísla větší, zakrývání zrcadel v bytě a odcházejícím muži, kterého jste jednoho dne zavalila.

Máte pocit, že už to dál nezvládnete? Že těch 20 kilo navíc vám zničí život?

 Nevíte, jak to po porodu uděláte, abyste se dostala do bývalé formy?

 Nebo vám přechází mráz po zádech, když si uvědomíte, že by vám ta hmotnost mohla zůstat? Tak jak odnosit dítě, aby postava zůstala stejná?

Hlavně žádnou paniku! Uvědomte si, že těhotná žena nepotřebuje v prvních měsících vůbec navýšit svůj kalorický příjem!

Doporučení o vyrovnání vyššího energetického vydání přichází až ve třetím trimestru a jedná se jen o 300 kcal.

Což je třeba 100 g tlačenky, 115 g eidamu, půl balíčku chipsů, větší půlka tatranky, 2 rohlíky nebo 4 jablka denně navíc. Věděli jste to? Důležitá je také skladba jídelníčku a držet stále stejné množství, na jaké bylo vaše tělo zvyklé. Nevyhýbejte se (pokud to lékař nezakáže) ani pohybu. Ideální je chůze nebo se přihlaste do speciálního cvičení pro těhotné.

Vykašlete se na brouzdání sociálními sítěmi a zabředáním do rádoby odborných diskuzí na téma hmotnost budoucí maminky.


S nikým se nesrovnávejte a problémy řešte s lékařem nebo dulou! 

Samozřejmě, že velký nárůst hmotnosti není ideální. Ale není to také žádná katastrofa. Vždyť vás čeká ještě kojení miminka. A to samo o sobě zvyšuje metabolismus a pomáhá matkám jít s vahou přirozeně dolů. Tuková zásoba, kterou máte připravenu na tuto dobu se bude zákonitě zmenšovat, pokud si uhlídáte vyšší chuť k jídlu, která kojení provází a naspíte více než pět hodin za den. Pak bude stačit, když každý den vyrazíte na delší procházku ve svižnějším tempu a zařadíte do života opět pravidelný sex.

 Udělejte si plán postupných kroků a nešilte, že měsíc po porodu se nevlezete do jiných kalhot než těch těhotenských. 

Protože za pár měsíců to může být úplně jinak!


Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru