Top školky | Blog
Adrenalinové sporty? Není třeba, stačí delší cesta s malým dítětem v autě!

Adrenalinové sporty? Není třeba, stačí delší cesta s malým dítětem v autě!

2. 2. 2018 | Výchova Sdílet na Facebooku

Pokud vyrážíte na několikahodinovou pouť autem se svým malým potomkem, dobře se na to připravte. Jestliže podceníte tuto první fázi cestování, dostanou vaše nervy hodně zabrat.

Také rádi vyrážíte na výlety do vzdálenějších míst?

A možná že i váš syn nebo dcera. Ideální stav, kdy je za volantem jeden z rodičů a někdo jiný dítě baví a stará se o něj během jízdy, je snem všech řidičů. Některé ratolesti se dokonce dožadují každodenního svezení a jsou známy i případy, kdy se auto stalo jediným možným uspávadlem nebo místem, kde se něco snědlo.

Situace se ale radikálně změní, pokud jste ve voze s dítětem jen vy sám/sama. 


Jestliže se poctivě nepřipravíte, po pár kilometrech můžete být nervozitou a vzteky bez sebe. Váš potomek se totiž na zadní sedačce sám nudí a dá vám to pěkně nahlas najevo.


Jak své dítě zabavit?

Tak v první řadě musí mít po ruce své nejoblíbenější hračky. Na ty opravdu nikdy nezapomeňte, i kdybyste se měli pro ně vrátit po pár kilometrech jízdy zpátky domů. Možná, že si jich vůbec nevšimne, ale pravděpodobnější je situace, že díky některé z nich urvete pro sebe pár minut klidu.

Ideální jsou zvuky.

Ty můžete vyluzovat vy sami, ale počítejte s tím, že po čase omrzíte sebe i dceru nebo syna. Proto si pořiďte nějaké nahrávky dětských písniček nebo říkadel a raději několik variant najednou. Pro velký úspěch songů nebo veršíků sice můžete mít v autě spokojeného potomka, ale vám by při padesátém repete Jede, jede mašinka také mohlo začít tikat oční víčko.  

Nebo využijte současné technické vymoženosti a umístěte do výše očí dítěte tablet, kde ho kromě zvuků mohou zaujmout i pohyblivé obrázky.

 I když by doba s přístroji měla být krátká a rozhodně ne každý den (především v raném věku každého caparta), toto je výjimečná situace, která stojí za přivření oka.

Rozhodně nepovažujte za dobré rozptýlení jídlo a pití. I když se na první pohled zdá, že je to výborný nápad, dát synovi nebo dceři do rukou láhev s pitím nebo kousek jablíčka, nepodlehněte mu. Komplikace ve formě různých experimentů s podanými pochutinami hrozí politím, zapatláním, slepením a zašpiněním zadního prostoru automobilu (a když se zadaří, tak i předního), což vám opravdu za chvilku relativního klidu a zabavení nestojí.

A možná taky i přes skvělou a podrobnou přípravu zjistíte, že všechno selhalo a vaše dítě si hodinu dokáže vyhrát s plastovou lahví od limonády, kterou jste ho chtěli původně trochu omráčit, když už jste nevěděli kudy kam.

Opravdu nic nepodceňujte!

Jestliže jste řidič, musíte být soustředěn na provoz, což už je tak dost stresující. Pokud vám za zády ještě navíc někdo povykuje, brečí, piští nebo kope do sedačky, okamžitě zastavte! Dejte si přestávku, vytáhněte sebe i dítě z auta ven a po pár minutách zase pokračujte. Protože nejde jen o vaše nervy, ale doslova o život!


Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru