Top školky | Blog
Nobelovku tomu, kdo vymyslel mateřskou školku

Nobelovku tomu, kdo vymyslel mateřskou školku

11. 8. 2016 | Vzdělávání Sdílet na Facebooku

Asi nikoho nepřekvapí, že za založením první mateřské školy v Česku stála žena. Byla to Marie Riegrová-Palacká, dcera slavného českého spisovatele Františka Palackého. Marie Riegrová byla česká filantropka, která se angažovala v dobročinných a vzdělávacích spolcích zaměřených na chudé pražské matky a jejich děti.

První mateřskou školu, tehdy opatrovnu u Sv. Jakuba, založila Marie Riegrová v roce 1869 v Praze. Výbor dam pod jejím vrchním vedením zřizoval a provozoval mateřské školy pro děti z nejchudších pražských rodin a během dvaceti let jich založil dalších patnáct, celkem pro necelých 3000 dětí. Z iniciativy Riegrové vznikly i jesle pro děti od 1 roku do 3 let, které v roce 1889 navštěvovalo na 650 dětí. Školkám se tehdy říkalo dětince, opatrovny, dětské domy nebo dětské zahrádky. Pojem mateřská škola vnesl do českých dějin až Jan Ámos Komenský, jehož citát: „Učit lze slovy, vychovávat jen příkladem“ je i mottem našich stránek.

Nezbývá než poděkovat tam nahoru osvícené ženě, která statisícům z nás nesmírně ulehčila život a možná nás i naučila být lepšími rodiči. Nevím totiž jak vy, milí rodiče, ale já se vždycky moc těším, až už bude prcek ve školce, ale ještě víc se těším na to, až ho budu mít zase zpátky doma:-).

Martina

zdroj: wikipedia.cz

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru