Top školky | Blog
Psychologie dítěte do tří let: samostatná a společná hra

Psychologie dítěte do tří let: samostatná a společná hra

11. 8. 2016 | Výchova Sdílet na Facebooku

Hra je pro dítě neodmyslitelným zaměstnáním. Díky činnosti - práci, kterou se v rámci hry zabývá, zdokonaluje hrubou i jemnou motoriku a koordinaci pohybů. Díky hře se posunuje k vypracovanějším, důmyslnějším a specifičtějším pohybům. Dítě kopíruje, co vidí, a během hry pak uplatňuje vypozorovaný model se vším všudy.

Bez práce nejsou koláče
Ideálně by úklid hraček, svlékání a oblékání, vysazování na nočník, ukončení hry či návštěvy a další neoblíbené činnosti měly být pojaty jako hra. Hra postupně přerůstá do stereotypů, dítě si tak pěstuje povědomí o tom, co je správné, buduje si své sebevědomí, vnitřní důslednost a disciplínu.

Žádný učený z nebe nespadl
Dítě by se mělo již od malička vyrovnávat s malými nezdary. Učí se, že jsou i jiné potřeby než jeho vlastní. Porozumí, že v konání je řád a je nutná trpělivost. Pocit sebestřednosti a výjimečnosti bude přetrvávat ještě dlouho, ale pro jeho budoucí úspěšnost, ale i duševní pohodu a klid rodičů je dobré takto k dítěti přistupovat.

Podpořte kreativitu dětí
Vytrácí se potřeba kreativního zapojení, do pozadí ustupuje fantazie, představivost, důvtip a hmatatelné ověření výsledku práce. Rychlý reset zkažené počítačové hry a ještě rychlejší start hry nové může směřovat k vytříbenější a pozornější koncentraci, ale může zamlžovat realitu a připravovat půdu pro nepochopení a nepřijetí skutečnosti.

Není nad zdravý pohyb
Nedostatečným pohybem nedochází k podpoře a růstu svaloviny. Během fyzické námahy se totiž přizpůsobuje a vylepšuje dýchací, oběhový i pohybový aparát. Dítě tedy v důsledku neuváženého přístupu riskuje i zdravotní potíže. Je pryč doba, kdy se mnoho času pobývalo venku. Dnešní trend je jiný, rodiče tráví spoustu času pasivně a děti přejímají jejich způsob života.

Zkuste v dítěti podpořit potřebu se hýbat, sportovat, být v akci, hrát si, dovádět. Ne nadarmo se říká: co do dítěte vložíme do jeho tří let, bude solidním a nezvratitelným základem pro jeho další počínání.

Karolina Zarzycká

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru