Top školky | Blog
Zhubnout po dětech? Jde to!

Zhubnout po dětech? Jde to!

11. 8. 2016 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku

Téměř každé jaro a to již od pubertálního věku, jsem bojovala s několika kily navíc, které jsem přes zimu úspěšně nastřádala. Vzhledem k  věku a v kombinaci s větší aktivitou a pohybem, jsem vyhrávala.

Jenže poté přišla první velká zkouška – těhotenství. Bylo mi přesně 30 let. Při výšce 170 cm byla má výchozí váha 62 kg. Téměř ideální stav a cítila jsem se velmi dobře. Vzhledem k tomu, že se hlídám celý život, v těhotenství jsem si to užívala a moc jsem se neomezovala. Jedla jsem skutečně za dva. Byla jsem si vědoma, že to je špatně. Byla jsem si vědoma, že o to těžší můj boj potom bude. Přesto jsem i nadále v tomto „vraždícím“ přejídání pokračovala. Koláčky, omáčky, knedlíčky, polívčičky, a samozřejmě i zdravá jídla. V době porodu se má váha zastavila na 89 kg. Ano, během těhotenství jsem přibrala 27 kg. I můj lékař mi naznačil, že je to hodně. Porodem jsem zhubla 6 kg. Podtrženo – sečteno – po porodu prvního dítěte mi zůstalo 21 kg a ty jsem musela dát pryč.

Vlastně nemusela, ale byla jsem pevně přesvědčena, že chci a že to dokážu. Do tohoto boje jsem se pustila s vervou a až po ukončení kojení. Bohužel patřím k těm matkám, kterým kojení a běhání kolem dítěte nestačí a kila se drží jak přibitá. Stanovila jsem si pevnou energetickou hodnotu, kterou nesmím - a to skutečně nesmím - denně překročit. Postupně během hubnutí jsem ji snižovala. Vyřadila jsem sladké pečivo, tučné jogurty, tučné sýry, uzeniny, knedlíky, sladké nápoje, omáčky. V podstatě všechno, co mi tak chutnalo. Jinak to ale nešlo. Zná to přece každý. Každý ví, co má a co nemá jíst. Čteme to denně v novinách, slyšíme to denně v televizi. Spousta z nás má na začátku pevná odhodlání, spousta z nás se do hubnutí pustí, jen hrstka je ale úspěšných a dotáhne tento boj do konce. A další hrstka z nich si váhu udrží, jo-jo efekt je přece tak zrádný...

Já sama jsem jedla vše, s mírou, převládalo ovoce, zelenina, tmavé pečivo, kvalitní šunka, nízkotučné sýry a jogurty, bílé maso, rýže, brambory. K tomu přiměřené cvičení každý druhý den. Nesmíte se vymlouvat, že není čas. Nesmíte se vymlouvat, že máte chutě. Měla jsem a velké. Věděla jsem ale, že jakmile energetický příjem poruším, proces hubnutí se na 2-3 dny zastaví. Prostě to musíte vydržet.

Reakce mého okolí po mém zhubnutí byla překvapivá – velmi často jsem slyšela větu – „Ty se máš, tobě to šlo snadno“. Nešlo mi to snadno. Měla jsem to vydřené. Večer co večer jsem bojovala s mojí chutí otevřít ledničku. Večer co večer jsem skončila u mrkve nebo hlávkového salátu, který jsem zapila velkým množstvím vody nebo neslazeného čaje. Obden jsem hledala čas na cvičení. Kdo toto dokáže, zhubne a já mu budu s radostí říkat – „Ty se máš, tobě to šlo snadno“.

Sama za sebe mohu říct, že problém je v hlavě. Musíte chtít, musíte být o svém úspěchu přesvědčena, musíte se chválit a nesmíte se nechat odradit obdobím, kdy se váha zastaví a třeba 10 dní nejde dolů. Musíte si uvědomit, že nikdo jiný to za vás neudělá. Musíte konečně uvěřit tomu, že žádné hubnoucí čaje a pilulky neexistují a je to jen reklama. Základ je odpradávna stejný a velmi, velmi jednoduchý a to rovnice – výdej – příjem. Vydržela jsem, trvalo to celkem 9 měsíců a dosáhla jsem své vysněné váhy před porodem – 62 kg.

Bohužel tento boj nebyl poslední. Mám totiž dvě děti. Naprosto stejné kolečko se opakovalo i v případě druhého dítěte. Počáteční váha 62 kg, konečná váha před porodem 91 kg, celkově jsem přibrala 29 kg a po porodu mi zůstalo 23 kg. A nanovo - zhubnout 23 kg!!! Dokázala jsem to. Stejným způsobem a stejně vytrvale. Šla jsem za svým cílem, protože jsem to chtěla. Každé ráno jsem se na sebe usmála do zrcadla a řekla jsem si – „dokážeš to, protože to chceš“.

V současnosti si svoji váhu 62 kg držím. Oblékám stejné džíny jako v 25 letech. Přes zimu naberu svá 2-3 kilečka navíc, ale co je to shodit 3 kila. V  porovnáním s mým bojem, který jsem dvakrát absolvovala, je to hračka☺.

Nutno podotknout, že zhubnutí samotné není konečný stav. Již nikdy se nesmíte vrátit k původnímu „obžerství“ a musíte se hlídat neustále. Je to o kompletní změně životného stylu a o doživotní kontrole nad svými chutěmi.

Přeji všem pevnou vůli.
Lenka Kácová

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru