Top školky | Blog
Mimoškolní aktivity – výběr a co dělat, když dítě přestane mít zájem?

Mimoškolní aktivity – výběr a co dělat, když dítě přestane mít zájem?

11. 8. 2016 | Vzdělávání Sdílet na Facebooku

V dnešní době máme na výběr ze spousty činností, které jsou zábavné a konstruktivní. Stojíme před důležitou otázkou, jak vybrat ty nejlepší? Vaše dítě má jistě představu, co by bylo zábavné a co určitě nechce, na druhé straně stojíte Vy, jako rodič a Vaše představy jsou přinejmenším rozdílné. Takže, kde začít? Vezměme si základní body výběru a snažme se mít v hlavě, že výsledek by měl být kompromisem:-).

Příliš mnoho aktivit
Reálně si spočítejte čas, který dítě aktivitě/kroužku věnuje, přejezdy a další povinnosti, které máte. Nezapomínejte také na úsilí, jak fyzické, tak psychické, které se při aktivitě vydá. Nebuďte štvancem a nedělejte ho ani z dítěte. Ještě doma Vás čekají další aktivity, které je třeba udělat a mít na ně sílu.

Nedostatek aktivit
Jsou děti, které nevyhledávají společnost ostatních dětí, což není ideální. V tomto případě zkuste si s dítětem popovídat, čeho se bojí nebo proč chce být sám… Zjistit, co je příčinou a hledat společnou cestu, kdy se dítě zapojí mezi ostatní. Tento problém řešte u starších dětí☺.

Stále mějte na paměti, že dítě navštěvuje školu, školku, kde vydává spoustu energie, dále má úkoly a povinnosti doma a na ty musí mít ještě čas a energii a to stejné platí o rodiči. Relaxace a především spánek je důležitý pro zdravý vývoj a i na ten musí být čas.

Jaká aktivita/kroužek je nejlepší pro vaše dítě? 
Ta, která ho zajímá. U menších dětí volíme tu aktivitu, kterou poznáme při pozorování dítěte, co ho baví, zda se nudí, tedy potřebuje nějakou další činnost. Pokud je vaše dítě už dost staré na to, aby vyjádřilo zájem o určitou činnost, poslechněte si ho.

Zkušební kurzy jsou skvělý způsob, jak zjistit, které činnosti bude vaše dítě bavit a i vy jako rodič poznáte prostředí, lektory a můžete si udělat lepší představu. Nezapomeňte při návštěvě zjistit veškeré informace, týkající se nákladů na kroužek, co vše je třeba koupit atd. Od ledna 2015 by měli mít všichni lektoři pedagogický kurz, což by mělo být v rozhodování benefitem.

Co dělat, pokud dítě přestane mít zájem?
Určitě hned neodsouhlaste ukončení, dítě by si mělo uvědomit, že si nemůže každý měsíc volit něco jiného. Promluvte si s ním o tom, zjistěte, proč? Pokud se nejedná o závažný problém, bojujte, aby vydrželo☺. Zkuste se vyvarovat promlouváním, aby dítě pochopilo, že to stojí dost peněz a že by se mělo cítit provinile, většinou to stejně nemá smysl.

Jak dítě v činnosti podporovat?

  • Dítě je dobré v činnostech povzbuzovat.
  • Pokud to jde, zkuste činnost vykonávat také.
  • Je zde možnost i určitých odměn, ale pozor tuto cestu važte.

Co dělat, když chce dítě vykonávat jinou činnost?
Chce Vaše dítě dělat něco jiného? Domluvte se, že souhlasíte, ale s podmínkou, že vydrží u první aktivity. Tedy za odměnu. Pokud je dítě v kroužku vyloženě nespokojené, může to znamenat také:

  • Učitel je pro mě příliš rychlý
  • Trenér mi nedovolí hrát tolik, kolik chci.
  • Někdo v kroužku je zlý/trápí mě.
  • Bojím se, že nezvládnu výkon, tedy to, co se ode mě očekává.
  • Tato aktivita je pro mě příliš obtížná.

Veškerá činnost by měla dítě rozvíjet, pozitivně naplňovat a mělo by mít dobrý pocit a radost z činnosti, kterou vykonává.

Lenka Housková, Česko-anglická školka a jesle Dobříš

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru