Top školky | Blog
Máme vši

Máme vši

11. 8. 2016 | Co trápí rodiče a děti Sdílet na Facebooku

Velikost všech zástupců se pohybuje mezi 0,4–6,5 milimetry. Vši mají proměnu nedokonalou samice snášejí vajíčka hruškovitého tvaru, která se nazývají hnidy. Hnidy vši lepí na srst svých hostitelů. Většina vší má relativně rychlý vývoj a zhruba po týdnu se z vajíček stanou larvy, které mají tři instary (svléknutí) a potom se z nich stávají dospělci. Celé larvální stadium trvá zpravidla od dvou do tří týdnů. Toť citace z Wikipedie.

A v praxi? Postrach rodičů? Možná. Přesto se nejedná o nic až tak tragického a setká se s tím téměř každé dítě. V první moment se asi zhrozíte, poté věc začnete řešit a vězte, zbavíte se jich.

Vši jsem měla již jako dítě, ale kdo je nemá, jakmile se v mateřské či základní škole vyskytnou, rozšiřují se přímo bleskovým tempem. Nutno dodat, že s vlastní hygienou nebo čistotou vlasů to nemá nic společného.

Prostě je chytnete. Z vlastní praxe mohu říct, že vším se líbí v podstatě u každého. Vzhledem ke své profesi učitelky v mateřské škole jsem totiž vši měla i v dospělosti. Poprvé na praxi v mateřské škole v sedmnácti letech a poté již v pracovních procesu a to mi bylo již dvacet let. Vyskytly se u dětí a vzhledem k blízkému kontaktu s nimi je velká pravděpodobnost, že se vešky přestěhují i k vám. Nutno dodat, že v tomto případě se musí semknout rodiče z celé školy a poctivě a opakovaně dětem hlavičky „odvšivit“. Jakmile zůstane jedna hlavička neošetřená, lavina se šíří dál…

Nyní jsem již matkou dvou dětí a obě mé dcery již měly vši. Prostě se ve škole vyskytly. Zareagovala jsem rychle a dokonce se mi podařila vzácná věc – sama jsem je tentokrát neměla. V první fázi jsem vyzkoušela nejmenovaný francouzský šampon, ve vyšší cenové relaci, který mi byl doporučen v lékárně. Po použití jsem z něj neměla až tak dobrý pocit a dcery se drbaly dál. Druhý den jsem zjistila, že v hlavičkách jim pořád pochoduje několik jedinců. Francouzský šampon nepomohl a účinnost zdaleka neodpovídala ceně.

Spolehla jsem se tedy na „starý známý“ Diffusil. Výrobce slovenský, ale za celá léta dobře známý i v Čechách. Výsledky byly výborné a hned po prvním použití jsem u dětí žádné vši nenašla. V určitém intervalu jsem dětem umyla hlavy ještě jednou a nutno dodat, že toto již stačilo, výsledek byl na 100% . Vší jsme se zbavily. V podstatě velmi rychlé. Doporučuji!!!

Ne každý je ale příznivcem kupovaných prostředků. Mám kamarádku, která je zastánkyní přírodních přípravků. I její dcera měla vši a řešila to tímto přírodním postupem. Sama vyzkoušeno nemám, ale prý to opravdu funguje.

Postup:
Stačí obyčejný olej na vaření, do něj přilít hodně alpy a po pramínkách vtírat do vlasů a pročesávat všiváčkem. Pak pořádně zabalit igelitem a nahoru omotat ručník. Po 1,5-2 hodinách pak vlasy umýt a to několikrát a horkým fénem vyfénovat. Mrvolky vší pak opět vyčesat a snažit se stáhnout z vlasů i hnidy. Tuhle kůru pak po třech dnech opakovat.

Ať se již budete zbavovat vší přípravky z lékárny či tímto nebo podobným přírodním postupem, přeji hodně trpělivosti.

Lenka Kácová

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru