Top školky | Blog
Vánoce – a pečení cukroví s dětmi

Vánoce – a pečení cukroví s dětmi

11. 8. 2016 | Radosti Sdílet na Facebooku

Pečení cukroví s dětmi jsem si již užila až až a to zhruba od věku 3 let u obou dcer. Obě jsou z pečení nadšené a opravdu je to baví. A tak pokaždé, zhruba měsíc před Vánoci, absolvujeme pečení cukroví, na které se velmi těší. Hromady těsta, zapatlané formičky, rozsypaný cukr, mouka se víří i vzduchem a všude rozpatlané krémy.

Dcery jsou nadšené a v těchto hromádkách se patlají rukama, které poté otírají kde se dá. Do utěrek, do oblečení, do vlasů. Nevzhledné perníčky vykrajují tvarovátky a nadšeně je dávají na plech. Že je každé jinak tlusté a některé se tedy připálí, neřeší. Do toho poskakuje pes, plete se mezi nohama a olizuje spadlý cukr z podlahy. Tu se rozmáčkne a steče vajíčko, tu spadne těsto na zem, občas šlápneme na spadlou formičku a při mytí rukou všude cáká voda.

Holčičky jsou ale nadšené, poslouchají koledy v rádiu a dál vyrábějí své podivné tvary z cukroví. Co to připomíná, to se někdy ani nepozná, ale skutečně je to baví. Poté na podivné tvary napatlají vajíčko, že je po celém plechu nevadí a na zaprášené podlaze od mouky společně se psem sledují, jak se cukroví peče a zlátne. Pes olizuje zbytky a někdy i zapatlané ruce mých dcerušek a moje holčičky zbožně koukají do trouby na své pracně vyrobené sladkosti. Mezitím odbíhají k tatínkovi chlubit se svými výtvory a bačkorkami roznášejí mouku po celém obývacím pokoji. Na kuchyňské lince zůstala spousta formiček, mouky a nepořádku…

Jako matka jsem nadšená a se svými dcerami si jejich radost užívám. Jako hospodyně se poté rozhlédnu po kuchyni a vidím ten neuvěřitelný nepořádek a dám se do uklízení. Naštěstí tatínek pomáhá a dá se ochotně do mytí formiček a luxování. A tak je to každé Vánoce.

Nutno podotknout, že mé dcery „stárnou“ a tak se tento proces pečení pro mě zjednodušuje. Jsou šikovnější a šikovnější. Rok co rok je nepořádku méně a rok co rok je cukroví vzhledově dokonalejší. A rok co rok má náš pes méně příležitostí sbírat drobky ze země. Letos jsme si proces přípravy a pečení cukroví užily, dcerám je 8 a 11 let. Jejich letošní perníčky byly opravdu povedené, krásně sněhem nazdobené a již jsme se pochlubily v nejbližší rodině.

Vánoce mám ráda. Dárky nakupuji s předstihem a s vánočním úklidem to rozhodně nepřeháním. Proč také, uklízí se přece celý rok. Vánočnímu šílenství v obchodem na poslední chvíli se vyhýbám a jen s úsměvem sleduji v televizi přecpaná obchodní centra těmi nešťastníky, co to zase nechali na poslední chvíli. Vánoční výzdobu udělám se svými dcerami a nyní jsou to již vydatné pomocnice. Co mě opravdu nebavilo a možná to bude znít nehezky, bylo pečení cukroví, když byly dcery malé. Ano, nebavilo mě to, bylo to více práce než zábavy a radosti. Tak jsem to tehdy vnímala, pravda je, že nyní na to vzpomínám s úsměvem Ale již to mám za sebou, dcery jsou větší a nyní to zvládáme v pohodě.

A tak nezbývá než i Vám popřát – hodně trpělivosti!

Klidné vánoční svátky Vám přeje,
Lenka Kácová

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru