Top školky | Blog
Čistíme si zoubky

Čistíme si zoubky

11. 8. 2016 | Výchova Sdílet na Facebooku

Děti do šesti let si samy zuby neumějí vyčistit pořádně, proto jim s tím dospělí pomáhají. Nejprve necháme dítě, aby si zoubky zkoušelo správně čistit samo, posléze mu zuby dočistíme. Do věku dvanácti let by se mělo dítě naučit si zuby čistit samostatně, a to například i s použitím speciálních úzkých kartáčků, které se používají k čištění kořenů zubů. Nezapomínáme ani na pravidelné prohlídky u zubaře, kam bychom měli chodit aspoň dvakrát do roka a začít s návštěvami nejpozději ve věku dvou let.

Zubní kartáček pro děti má mít měkké vlasy a dětskou velikost, aby se dosáhlo na každý zoubek. Po použití zubní kartáček pečlivě opláchněte a uchovávejte jej na místě, kde kartáček dobře proschne a vlasy se nedotýkají jiného kartáčku. Kartáček, a to i pro dospělé, se vyměňuje vždy, když se štětinky začnou třepit, nebo po nemoci. Kartáček tak vyměňujte po dvou až třech měsících pravidelného používání. Pravidlo pro všechny: každý má mít svůj vlastní kartáček, jejž nebude nikomu půjčovat.

A jakou stravou můžeme podpořit zdravý vývoj chrupu? Zubům prospívá výživa s dostatkem vitaminu D, vápníku, fluoru a stopových prvků. Monosacharidy (glukóza a fruktóza) by měly být v jídelníčku zastoupeny v co nejmenším množství. Nejnebezpečnější je podávání stravy obsahující cukr mezi hlavními jídly. Proto se s ohledem na kvalitní vývoj zubů doporučuje ovoce ke svačině, s výjimkou banánu, jenž na zubech ulpívá. Mýtem je také informace o podávání jablka nebo jiného ovoce po večerním čištění zubů, jablko není přírodní kartáček. Také sušené ovoce nedělá zoubkům dobře, neboť obsahuje přes padesát procent cukru: fruktózy, glukózy a sacharózy. Rovněž přehnaný přísun ovoce (a tím ovocných kyselin) může postupně rozpouštět zubní sklovinu. K pití dětem podáváme neslazené nápoje. Pokud podáváme slazené nápoje a džusy, stomatologové doporučují tyto nápoje neupíjet, ale vypít najednou.

Přejeme vám a vašim dětem co nejzdravější chrup bez kazů a trhání!

Maminka Karolína

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru