Top školky | Blog
Hody, hody doprovody...

Hody, hody doprovody...

11. 8. 2016 | Radosti Sdílet na Facebooku

Hody, hody doprovody
Dejte vejce malovaný
Nedáte-li malovaný
Dejte aspoň bílý
Slepička vám snese jiný

A teď, co s vykoledovanými poklady. Z vlastní zkušenosti vím, že poslední dobou pleteným košíkům vévodí čokoládová vajíčka, čokoládoví zajíčci, zřídka marcipánové perníčky a už nejméně se objevují pravá vajíčka. Vzpomínám na dobu před několika lety, kdy pravá vajíčka byla nedostatkové zboží, a bylo to – jakoby náhodou – zrovna kolem Velikonoc, kdy se říkalo, že Kinder vajíčka jsou levnější než skutečná – slepičí.

Kropenatá slepičko,
jaké  mi dáš vajíčko?
Jé to bude překvapení,
nad strakaté přece není.  

Za našich mladých let – bylo to už v minulém století – se ještě dlouho po Velikonocích vykoledovaná slepičí vajíčka objevovala ve svačinách do školy, mnohdy zbarvená dle barvy skořápky. Jenže co dnes s tou záplavou čokoládových dobrot. Sebereme dítěti koledu a budeme mu ji dávat „na příděl“? Jeden, dnes už dospělý kamarád, vyprávěl, jak si po štědré velikonoční koledě uhnal „slepé střevo“ a skončil na pohotovosti.

Koleda, koleda,
proutek z vrby,
mlsný jazýček už mě svrbí.
Koleda, koleda holoubek,
dejte mi něco na zoubek.


Pediatři a obezitologové radí, jak se nejrozumněji vypořádat s nadměrným přísunem sladkostí, které se v domácnostech nahromadí hlavně v období Velikonoc a Mikuláše: všeho s mírou. Děti se mají naučit střídmosti především, co se týče přísunu sladkostí, čokolády a cukru. Když už sladkosti, tak alespoň, ať jsou kvalitní. Čokoláda má být čokoláda a ne umělá náhražka. Někteří bio rodiče dokonce sladkosti z jídelníčku dětí vytěsňují a nahrazují je „zdravými“ pochutinami. Uvědomělé maminky a babičky si mohou najít spoustu „zdravých“ receptů například na stránkách Jíme zdravě. Záleží, do které kategorie spadáte, avšak jedna zásada platí pro všechny děti i dospělé – není třeba mít přeplněné tabule při žádném svátku a držet se zásady Jest do polosyta, pij dopolopita (platí pro tatínky – koledníky ☺).

Za kamny v koutku,
na vrbovým proutku,
proutek se ohýbá,
vajíčko kolíbá,
proutek se zláme,
slepička z něj spadne.
Vajíčko se odkoulí do strejčkovy stodoly,
vajíčko křáp, slepička kdák,
panímámo, máte mi ho dát!

Hezké Velikonoce Vám přeje maminka Karolína

Komentáře (0)

Zatím tu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Nová hodnocení

Nejnovější hodnocení našich školek

Přihlásit se do newsletteru